Heb jij ook zo’n vervelende collega? Goed nieuws: het werkt effectief op je hersenen!

Blijkbaar doet het meer goed voor je hersenen dan je zou denken

Waarschijnlijk kennen we in elk werkveld wel een vervelende collega; de mopperende baas, de collega die altijd alles beter weet of juist de collega die niets te melden heeft. Dat klinkt allemaal erg negatief, maar eigenlijk kan dit juist hartstikke positief uitpakken. In ieder geval, als we neurowetenschapper Erik Scherder mogen geloven.

De neurowetenschapper was bij de talkshow van Eva Jinek te gast en hier kwam hij met wat bijzondere uitspraken.

Neurowetenschapper
De wetenschapper deed deze bijzondere uitspraak tijdens de show: “Wie op het werk een vervelende collega heeft, moet daar eigenlijk blij mee zijn. Een rottige collega is natuurlijk geweldig!” Dit vraagt natuurlijk wel om een nadere toelichting. Volgens Schreder zoeken mensen een comfortabel leven en dit is dus precies wat je niet zou willen moeten zoeken. Onze hersenen hebben baat bij problemen, want door ze aan het werk te zetten houden wij onze hersenen gezond. Problemen creëren is volgens de wetenschapper nergens voor nodig, maar áls ze er zijn, los ze op. Juist die rottige collega is daarvoor natuurlijk geweldig. Iemand die zit te zeuren tijdens vergaderingen? Daar moet je omheen.

Persoonlijk contact
RTL Nieuws zocht wat nadere toelichting en belde de neurowetenschapper op. “Neurons that fire, are neurons that wire“, zei Scherder gisteren bij Jinek. “Als je zenuwcellen gaan vuren, dan zoeken ze buren”, vertaalt Scherder aan de telefoon tegen RTL Nieuws. De hersenen worden er complexer van en de zenuwen in de hersenen zoeken vervolgens de grenzen op. Dankzij de inspanning die je kwijt bent om met een vervelende collega om te gaan, zorg je ervoor dat je stofwisseling omhoog gaat. “Er ontstaan meer ‘contactpunten’ in de hersenen. Zo bouw je een ‘cognitieve reserve’ op, en blijft je brein gezond”, aldus Schreder.

“Natuurlijk gaat je geheugen als je ouder wordt achteruit. Maar: verzet je ertegen”, zegt de hoogleraar. Hij ziet het als een ‘missie’ om mensen dit duidelijk te maken. “Ik blijf dit vertellen tot mijn laatste snik.”

Lees ook: Onderzoek wijst uit: chocolade eten maakt je slimmer!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay