Heb jij een voedselallergie? Dan moet je dit onderzoek echt even lezen!

Ingrediëntenlijsten lijken grotendeels niet te kloppen

Alsof een voedselallergie nog niet erg genoeg is van zichzelf, maken voedselproducenten het de consument ook nog eens moeilijker door niet alle ingrediënten van producten op de verpakking te zetten. Voedselwaakhond Foodwatch heeft namelijk aangetoond dat etiketten op voedsel helemaal niet betrouwbaar zijn. 

Voedselallergie
Voedselallergie is heel erg gevaarlijk. Waar sommigen alleen maar een beetje jeuk in hun mond krijgen bij het eten van producten waar ze niet tegen kunnen, moeten anderen direct naar het ziekenhuis worden gebracht. Een allergische reactie kan in zeer ernstige gevallen namelijk leiden tot een anafylactische shock, wat een dodelijke afloop kan hebben. Gelukkig kunnen consumenten altijd nog vertrouwen op de ingrediëntenlijst op het etiket, of toch niet?

Importproducten
Volgens het onderzoek van Foodwatch kunnen consumenten dus niet op etiketten vertrouwen. Tijdens het onderzoek werden 86 producten uit Amerika onder de loep genomen. Deze producten werden aangeschaft in onder andere de Albert Heijn, Jamin en Jumbo. Op alle buitenlandse producten moet een Nederlands etiket worden geplakt. Bij alle 86 producten bleek dit Nederlandse etiket niet te kloppen; er zaten ingrediënten in het product die niet op de Nederlandse ingrediëntenlijst stonden of er werden verboden ingrediënten gevonden. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor mensen met een voedselallergie.

Pringles Memphis BBQ
Het product dat als slechtste uit de bus kwam was Pringles met de smaak Memphis BBQ. Op het Amerikaanse etiket van het product worden namelijk dertig ingrediënten vermeld, terwijl op het Nederlandse etiket maar tien ingrediënten vermeld worden. Heel gevaarlijk, want wat nu als de winkel net het ingrediënt waar jij allergisch voor bent niet noemt op het etiket? Let dus goed op als je een voedselallergie hebt en je Amerikaanse producten koopt. Zoek desnoods de Amerikaanse ingrediëntenlijst op internet op!

Meer lezen:

Dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: archief