Dit is het meest voorkomende teken van een miskraam

Dit kan erop duiden dat je een miskraam ervaart – ook zonder dat je überhaupt wist dat je zwanger was

We weten dat miskramen verdrietig genoeg met enige regelmaat voorkomen. Sterker nog: we kennen waarschijnlijk allemaal wel een vrouw die het eens is overkomen. We hopen dat het iedereen bespaard blijft, maar voor het belang van je eigen gezondheid is het erg belangrijk om de tekenen van een miskraam te herkennen.

Een miskraam is iets dat je geen enkele ouder gunt, maar verdrietig genoeg krijgen veel vrouwen hier toch mee te maken. Uit cijfers blijkt dat 10 tot 20 procent van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Het daadwerkelijke cijfer ligt echter hoogstwaarschijnlijk nog hoger. Zo komt een miskraam vaak al zo vroeg in de zwangerschap voor dat een vrouw niet eens altijd wist dat ze in verwachting was. Dit zijn zes tekenen die erop kunnen duiden dat je een miskraam hebt of hebt gehad.

1. Pijn of kramp in je buik of onderrug

Ervaar je pijn of kramp in je buik of onderrug en bloed je ook? Dan kan dit duiden op een miskraam. In dat geval is het verstandig om de dokter meteen te raadplegen. Bloed je niet, maar ervaar je wel hevige krampen of pijn? Dan kun je ook te maken hebben met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Nogmaals: raadpleeg altijd je dokter als je je niet goed voelt.

Als je krampen ervaart is het overigens niet meteen een teken dat je een miskraam ervaart. Krampen en kortstondige pijnen zonder bloedingen treden nog weleens op wanneer een vrouw nog maar net zwanger is. De baarmoeder past zich namelijk aan aan de foetus. Deze pijnen zijn vaak mild en van korte duur. Desalniettemin kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken: neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

2. Vaginale bloedingen

“De eerste tekenen van een mogelijke miskraam zijn bloedingen of krampen. Maar het betekent niet altijd dat het daadwerkelijk om een miskraam gaat”, vertelt gynaecoloog Hugh S. Taylor aan Eat This. De dokter adviseert vrouwen die dit ervaren wel om een arts te raadplegen en om een echo te laten maken.

De kleur van het bloed kan ook erg verschillen. Rood bloed is vers bloed en bruin bloed is bloed dat zich langer in de baarmoeder bevond. “Als je een miskraam ervaart kan het bloed zelfs de kleur van koffiedik hebben.”

3. Vloeistof of weefsel dat uit de vagina komt

Naast bloeden kan het ook voorkomen dat ‘witroze slijm’ of dat ‘stolselachtig weefsel’ uit de vagina komt, zo voegt de gynaecoloog toe. En ook deze tekenen kunnen erop wijzen dat iemand een miskraam heeft.

4. Afname van zwangerschapssymptomen

Misselijk zijn, niet tegen bepaalde geuren kunnen en zere borsten: het zijn symptomen die voorkomen wanneer je net zwanger bent. Houden alle deze symptomen echter tegelijk op? Ook dan kan er sprake zijn van een miskraam.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: ervaar je een van de bovenstaande symptomen? Raadpleeg dan altijd je dokter om advies in te winnen. Daarnaast wil gynaecoloog Taylor benadrukken dat een miskraam niet betekent dat je volgende zwangerschap ook zo zal eindigen. “Helaas komen miskramen vaak voor. Maar de meeste koppels zijn in de toekomst in staat om een normale zwangerschap te hebben. Als iemand meer dan één miskraam heeft gehad, onderzoeken we onderliggende problemen.” En ook wanneer er sprake is van onderliggende problemen, zijn er opties om alsnog een kindje te kunnen krijgen.

Lees ook: Marjorie: ‘Mijn man verzweeg mijn zwangerschap voor zijn familie’

Bron: Eat this, Very well family| Beeld: Unsplash, Sydney Sims