10 vreemde uitspraken die je alleen kent als je in Limburg bent opgegroeid

Die Limburgers maken er wat bijzonders van

Nederland mag dan wel een klein landje zijn, maar vreemde lokale uitspraken hebben we genoeg. Neem nu eens Limburg. Het houdt bij de Limburgers niet op met het lieflijke accent met zachte ‘g’. De Limburgers houden er ook nog heel wat vreemde uitspraken op na.

De volgende uitspraken kunnen voor een opgetrokken wenkbrauw zorgen bij mensen die niet uit Limburg komen.

Ik ben aangereden

Een appje of belletje krijgen waarin iemand beweert ‘te zijn aangereden’ is in Limburg geen reden voor paniek. Het betekent slechts dat iemand is aangekomen. Thank god!

Wablief

Oké, ook mensen die niet uit Limburg komen, hebben weleens van ‘wablief’ gehoord.  De enige mensen die het ook echt gebruiken zijn… inderdaad: de Limburgers. Het betekent niets minder dan: wat zeg je? 

Ik ben afgewerkt

Watte, afgewerkt worden? Dat klinkt… bijzonder. Erg bijzonder is het in Limburger echter niet. Het betekent dat iemand klaar is met werken.

Op de joets gaan

De hort opgaan, daar doen ze in Limburg niet aan. Ga je wat leuks doen? Dan ga je de joets op.

Doa velt mig de boks van af

Wat je hier toch van moet maken als niet-Limburger? Het is een raadsel. Gelukkig weten wij de betekenis. Het geeft aan dat iemand verbaasd is.

Iemand uithelpen

In de provincie Limburg vinden mensen het leuk om ergens een extra woord aan toe te voegen. Iemand helpen? Nee joh, zij helpen iemand uit.

Het is tien op vijf.

Klokkijken werkt in Limburg hetzelfde als in de andere provinciën. Tijdsaanduiding daarentegen gaat net wat anders. Het is niet tien over vijf. Nee, het is tien op vijf.

Toenstraks

Menig taalpurist zou zeggen dat toenstraks een beetje vreemd klinkt, maar in de zuidelijk gelegen provincie niet hoor. Toenstraks wordt gebruikt om aan te duiden dat iets nog niet zo lang geleden gebeurde.

De WC aftrekken

Is het iemand niet gelukt om de wc af te trekken? Dan bedoelt diegene dat de wc niet wil doorspoelen.

McDrek

In Limburg gaan ze niet naar de McDonalds. Nee, de bekende fastfoodketen wordt daar door de liefhebber McDrek genoemd.

Lees ook: 11 hilarische uitspraken van vrouwen die moesten bevallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Froot | Beeld: Unsplash