Ligt een vriend(in) in scheiding? Zo steun je diegene

scheiding

Goedbedoelde opmerkingen als ‘het komt allemaal goed’ kun je beter achterwege laten

Het liefst schrijven we natuurlijk over de ware liefde, roze wolken en happily ever afters. Helaas is dit niet de realiteit. De realiteit bestaat vaak genoeg ook uit vreemdgaan, break-ups en scheidingen. Het kan erg pijnlijk zijn om een vriend of een vriendin door een scheiding te zien gaan. Daarom geven wij enkele tips hoe je diegene het best kunt steunen. 

1. Gewoon luisteren

Opmerkingen als ‘het komt allemaal goed’ en ‘je bent beter af zonder hem’ zijn misschien goedbedoeld, maar dit is niet de beste manier om iemand te troosten. Hierdoor geef je je vriend(in) niet de ruimte om zijn of haar verhaal te doen. De beste tip is dan ook om gewoon te luisteren. Je hoeft niet altijd emotionele monologen te houden of goedbedoelde adviezen te geven. Je vriend(in) heeft er het meest aan als je er gewoon voor hem of haar bent. Laat de ander aan het woord. Zo kan hij of zij alles kwijt wat hem of haar dwarszit. En dat lucht vaak op.

2. Blijf iemand uitnodigen (zelfs als ze blijven weigeren)

Veel mensen die gescheiden zijn, hebben het gevoel niet meer bij hun echtelijke vriendengroep te horen. Dat stelt psycholoog Ramani Durvasula. Dat kan een erg eenzaam gevoel geven. Familietherapeut David Klow sluit zich daarbij aan. “Mensen die veel tijd met hun partner doorbrachten, kunnen zich ineens erg ongemakkelijk voelen als ze na een scheiding plotseling alles alleen moeten doen.” Daarom is het belangrijk om je vriend(in) uit te blijven nodigen voor borrels, etentjes, filmavondjes en noem het maar op.  Misschien is diegene er nog niet aan toe om te socializen, maar op deze manier voelt hij of zij zich in ieder geval niet uitgesloten.

3. Help diegene bij het verhuizen

Alsof het niet al moeilijk genoeg is om uit elkaar te gaan, komt daar de volgende kwestie: het huis. Wie blijft er wonen? Of vertrekken beiden naar een andere woning? Als jouw vriend(in) naar een andere woning gaat verkassen, kan hij of zij jouw hulp goed gebruiken. Natuurlijk is verhuizen sowieso al een flinke klus, maar al helemaal als er zoveel emotie bij komt kijken. Alle spullen moeten verdeeld worden, in elke kamer speelt zich wel een prachtige herinnering af en dit voelt voor velen als écht het einde van het huwelijk. Het helpt jouw vriend(in) daarom ook enorm als jij er voor hem of haar bent. Rijd een paar keer heen en weer met je auto, sjouw met verhuisdozen en geef de muren een likje verf. Zo laat je je vriend(in) merken dat je er voor hem of haar bent.

4. Brand de ex niet af – hoe verleidelijk dat ook is

Misschien was haar echtgenoot wel een ontzettend gemene vent. Of was de vrouw van jouw vriendin een échte bitch. Toch is het beter om de ex van jouw vriend(in) niet af te branden. Dit is knap lastig, vooral als diegene dat zelf juist wél doet. Zijn of haar emoties lopen natuurlijk nogal hoog op. Maar die kunnen ook snel veranderen, legt psycholoog Joseph Cilona uit. “De ene dag kan jouw vriend(in) ontzettend negatieve gedachten en gevoelens hebben, terwijl dit de volgende dag compleet tegenovergesteld kan zijn.” Als je meegaat in het negatieve, voelt je vriend(in) zich later misschien niet meer op zijn of haar gemak als diens gevoelens veranderen. Wat je wel moet doen? Terug naar punt 1: gewoon luisteren. Zonder jouw eigen mening of oordelen te benoemen.

5. Zet je vriend(in) niet onder druk om te praten

Het is goed om te laten weten dat je er voor de ander bent en dat je altijd klaarstaat om te luisteren. Toch moet je je vriend(in) niet onder druk zetten om zijn of haar verhaal te doen. Iedereen gaat immers anders met verdriet om. De een praat het liefst de hele dag over de situatie, terwijl een ander liever stilletjes rouwt. Toch kun je laten merken dat je aan iemand denkt. Stuur bijvoorbeeld een grappige meme, een leuke video of wat goede Netflix-tips.

Benieuwd naar meer tips? Lees ze op de volgende pagina.

Pagina 1/2