Vrouw: ‘Ik zei tegen een vriendin dat ze over de dood van haar moeder heen moest komen’

dood moeder

De vriendin stormde boos weg en wil haar niet meer zien of spreken

Het is niet niks om je moeder te verliezen. Dit rouwproces kan soms wel jaren duren. Zo ook bij de vriendin van Petra*, Michelle. Michelles moeder overleed tien jaar geleden. Inmiddels is Michelle 47 jaar, maar nog steeds is ze niet over de dood van haar moeder heen. Het is zelfs zo erg dat haar gezin hieronder lijdt. Petra probeerde haar te helpen en zei dat ze over de dood van haar moeder heen moest komen en weer van het leven moet genieten. 

Ontslag

“Toen Michelles moeder overleed, op 11 oktober 2010, nam Michelle gelijk ontslag”, begint Petra haar verhaal. Tien jaar later is Michelle nog steeds niet aan het werk. “Ondertussen heeft haar man drie baantjes en nog steeds kunnen ze de huur nog maar net betalen.”

Moeilijk loslaten

Michelle kan haar moeder maar moeilijk loslaten. “Ze gaat twee tot drie keer per week naar haar graf met verse bloemen. En ze houdt de kamer van haar moeder precies zoals die was toen zij overleed. Maar ze heeft ook nog twee tienerkinderen, die nu samen op een piepkleine kamer moeten slapen”, vertelt Petra. Ook doet ze niet aan moederdag. Op die dag vertikt ze het om cadeaus van haar kinderen aan te nemen.

Kinderen lijden eronder

Op een dag kwam Michelles zoon bij de zoon van Petra slapen. “Haar zoon vertelde me dit allemaal. Ik had eerst geen idee dat het zo slecht ging met haar en dat haar man en kinderen hieronder lijden”, aldus Petra. “Hij zei zelfs dat hij zijn overleden oma soms haat, omdat Michelle haar meer aandacht geeft dan aan haar eigen zoon.”

Rouwtherapeut

Petra besloot dat het een goed idee was om het er met Michelle over te hebben. “Ik vertelde natuurlijk niet dat ik dit van haar tienerzoon had. Maar ik zei wel dat ik bezorgd om haar was.” Petra stelde Michelle voor om met een rouwtherapeut te gaan praten. “Als ze dat niet kon betalen, wilde ik dat best voor haar doen.”

Woede

“Ik zei haar dat de over de dood van haar moeder heen moest komen. Dat ze weer van het leven moet genieten en er ook wat meer voor haar gezin moet zijn”, vertelt Petra. Dit viel niet in goede aarde bij Michelle. “Ze was woedend. Ze noemde me een slechte vriendin en zei dat ik mijn kinderen bij die van haar weg moest houden. Daarna stormde ze weg. Sindsdien wil ze niet meer tegen me praten.” Petra is ten einde raad. Ze vraagt zich af of ze zich beter stil had kunnen houden. Wat vind jij?

* Petra en Michelle zijn niet de echte namen van deze vrouwen. De vrouw deed haar verhaal op het forum onder de naam throwaway4aita.

Lees ook: Man: ‘Ik wil dat mijn vriendin haar tatoeages verbergt bij mijn ouders’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash