Te vroeg of niet? Vierjarigen krijgen al een mobiele telefoon: “Fantasie van het kind wordt beperkt”

kinderen telefoon

Wanneer kan je zeggen dat een kind oud genoeg is voor een mobiele telefoon?

Het lijkt steeds normaler te worden: kinderen die op jonge leeftijd al een mobiele telefoon van hun ouders krijgen. Maar vanaf welke leeftijd is het nou eigenlijk goed om je kinderen een mobiele telefoon geven? Hierover zijn de meningen in Nederland behoorlijk verdeeld.

Maar liefst vijf procent van vierjarigen heeft al een mobiele telefoon.

Schermtijd
EditieNL sprak met pedagoog Marina van der Wal en orthopedagoog Marielle Beckers. Beckers is van mening dat je kinderen zo min mogelijk schermtijd moet geven, maximaal een half uur per dag. “Als je kind een mobiel heeft, gaat-ie appen en spelletjes spelen. Dat is geen goede ontwikkeling”, aldus Beckers.

Nadoen
Van der Wal begrijpt wel dat kinderen een mobiel krijgen van hun ouders. “Kinderen willen verschrikkelijk graag hun ouders nadoen. Keukentje, auto of kantoortje spelen, maar dat geldt dus ook voor telefoneren. Net doen alsof ze met oma praten. Hartstikke schattig.” Toch ziet ook zij de keerzijde. Ze is van mening dat het de fantasie van het kind beperkt.

Middelbare school
Veel ouders gebruiken het excuus dat ze willen dat hun kinderen bereikbaar zijn als er wat gebeurt. “Dat is schijnveiligheid”, aldus Beckers “Je kinderen krijgen dan eerder vrijheid waar ze misschien nog niet aan toe zijn. Bovendien denken kinderen als er iets gebeurt echt niet meteen aan bellen.” Van der Wal is van mening dat kinderen vanaf de middelbare school baat hebben bij een mobiele telefoon. In dat stadium van hun leven is het noodzakelijk. “Huiswerk wordt besproken via Whatsapp, en scholieren worden via hun mobieltje geïnformeerd. Dan zijn er meer risico’s aan het niet verbonden zijn”, vertelt ze.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: EditieNL | Beeld: Unsplash