Het zit niet tussen je oren: vrouwen piekeren meer dan mannen

piekeren

Het ligt niet aan jezelf

Sommige vrouwen kunnen uren piekeren terwijl we eigenlijk moeten slapen, of kunnen soms gewoon écht geen keuzes maken. Jij moet die menukaart zo’n vierentwintig keer bestuderen, terwijl je partner na een seconde of drie al weet welk gerecht hij kiest. Goed nieuws: het ligt niet aan jou. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen nu eenmaal meer piekeren dan mannen. 

En daar is een hele logische verklaring voor.

Verbindingsbrug

Aan Wendy Online vertelt brein-expert Charlotte Labee hoe de vork in de steel zit. Uit onderzoek blijkt dat er een degelijk verschil zit tussen het mannen- en vrouwenbrein. De rechter- en linkerhersenhelft worden door elkaar verbonden met een zogenoemde verbindingsbrug. Bij mannen en vrouwen verschilt dit echter van elkaar. Zo denken mannen meer aan het ‘grote plaatje’ terwijl vrouwen zich juist focussen op kleine details.

Kleine verschillen

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een man nóóit last heeft van onrust in de bovenkamer, alleen is het bij het vrouwelijke geslacht wel een tikje heftiger. Vrouwen piekeren zo’n 50 procent meer dan mannen – blijkt uit een recent onderzoek van de universiteit in Leiden. “Uit onderzoek blijkt dat het vrouwenbrein actiever is dan het mannenbrein. Wat voornamelijk geldt voor de prefrontale cortex, wat ik ook wel de assistent van ons hersensysteem noem”, legt Labee uit.

Moe

Misschien herken je het wel: wanneer je moe of uitgeput bent, heb je vaak meer last van kopzorgen. Dit komt niet omdat je je aanstelt, maar heeft een logische verklaring. “De prefrontale cortex – dus ook wel de assistent van ons hersensysteem – kan aan het eind van de dag uitgeput raken”, legt de brein-expert uit. “Ook staat de prefrontale cortex in contact met het limbisch systeem. Dit is het gedeelte wat onze emoties beïnvloedt en onze impulsen beheerst.” Deze sneller uitgeputte prefrontale cortex zorgt er dus voor dat vrouwen meer kopzorgen hebben dan mannen.

Lees ook: Alzheimer wordt bij vrouwen later ontdekt dan bij mannen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash