Waarom loopt je kat altijd door het beeld tijdens een videocall? 

kat videocall

Aha, dit is dus de reden

Hoewel de meeste mensen inmiddels wel klaar zijn met de lockdown en het vele thuiswerken, vind je huisdier al die extra aandacht maar wat leuk. Vooral katten vinden het gezellig om tijdens een videocall door het beeld te lopen of op je toetsenbord te gaan liggen. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Een dierenarts en kattengedragstherapeut geven uitleg.

Warmte opzoeken 

Katten die een videocall onderbreken: we zien het regelmatig voorbijkomen op social media en katteneigenaren die veel thuiswerken zullen het ook zeker herkennen. Zodra jij een online vergadering opstart, vraagt je kat aandacht. Hij springt op schoot, gaat op je toetsenbord liggen of paradeert door het beeld. Hoe komt dat toch? Katten hebben gevoelige poten en zoeken graag warmte op, legt dierenarts Joshua Dutré uit aan HLN. En aangezien je computer warmte afgeeft, is het niet gek dat katten daarop afkomen. 

Sociale dieren 

Hoewel sommige mensen beweren dat katten geen sociale dieren zijn, is Dutré het daar niet mee eens. Katten zijn wel degelijk graag in het gezelschap van hun baasje, ze worden alleen niet graag geaaid of vastgepakt. Wanneer een videogesprek begint, kan je kat dichtbij komen zonder dat je ze onmiddellijk aanraakt. Dat vinden ze fijn, aldus de dierenarts. Ook kattengedragstherapeut Anneleen Bru deelt deze mening. Volgens haar proberen veel mensen hun kat te laten zien dat ze van hem houden, door naar ze te kijken of op te pakken. Echter stuur je op dat moment eigenlijk een heel andere boodschap. Staren komt agressief over bij katten en oppakken voelt als een bedreiging. 

Pure liefde 

Toch zijn katten helemaal niet zo lastig te peilen als je misschien denkt. Volgens Bru laat een kat zien dat hij van je houdt door naar je toe te lopen, zich om te draaien en z’n achterste te laten zien. Het voelt misschien afstandelijk, maar katten houden nu eenmaal niet van oogcontact. Wanneer jij in een videocall zit, kun je de kat niet aankijken omdat je je op het gesprek focust. Dat gedrag vinden katten juist vriendelijk en op die manier nodig je ze uit om te knuffelen. Wanneer een kat vervolgens op je toetsenbord gaat zitten, is dat dus pure liefde. 

Gedrag veranderen 

Laat jouw kat je gewoon met rust tijdens het videobellen? Dan is hij niet per se asociaal. Net als mensen, zijn ook niet alle katten gelijk. Sommige dieren zijn nou eenmaal meer op zichzelf. Het is natuurlijk hartstikke gezellig als jouw viervoeter regelmatig een knuffel komt halen tijdens het thuiswerken, maar dat hij continu op je toetsenbord gaat liggen is niet heel praktisch. Gelukkig kun je het gedrag van je kat relatief eenvoudig veranderen. Wanneer je niet gestoord wilt worden, doe je gewoon de deur dicht, vertelt Bru. Zorg ervoor dat je kat zich kan bezighouden met andere dingen, zoals snoepjes of speeltjes. Wil jij je kat wel in de buurt houden? Maak dan een speciaal plekje en beloon hem als hij op dat plekje gaat liggen. Op deze manier leer jij je kat zich te gedragen tijdens een videocall. 

Lees ook: Zo voorkom je dat je te veel eet tijdens het thuiswerken

Bron: HLN | Beeld: Pexels