Waarom je een rustdag nodig hebt, ook tijdens de thuisquarantaine

rustdag thuisquarantaine

Ondanks al dat thuiszitten heeft je lichaam een rustdag nodig

Nu velen van ons aan huis gekluisterd zitten, krijgen we veel energie om nieuwe dingen in en om het huis te doen. Nu heb je eindelijk tijd om het sporten thuis vol te houden, het huis spic en span te maken en de meest culinaire maaltijden op tafel te toveren. Zonder dat we het doorhebben vragen we zowel fysiek als mentaal veel van onszelf. Dit is waarom een rustdag tijdens thuisquarantaine dan ook belangrijk is.

Overprikkeling tijdens thuisquarantaine

In deze onrustige tijd willen velen van ons onze tijd productief gebruiken. Hoewel dit lijkt op goede motivatie en discipline, is het belangrijk om dit niet te verwarren met opgehoopte stress die je in andere dingen wilt steken. Stress is nuttig en noodzakelijk tot een bepaalde hoogte. Wanneer er sprake is van overprikkeling kan dit schadelijk zijn voor je mentale en fysieke gezondheid.

Overbelasten van lichaam en geest

“Als we gestrest zijn, kunnen we ons vaak de hele dag (onbewust) te veel inspannen”, legt klinisch psycholoog Carla Marie Manly uit. “Dit kan ertoe leiden dat we huishoudelijke taken, zoals schoonmaken overbelasten en overmatig gaan sporten.” Extra stress kan overigens goed werken als het wordt omgezet in productieve activiteiten zoals werken, schoonmaken en lichaamsbeweging. Dit heeft over het algemeen een positief en angstverminderend effect. Toch is het ook noodzakelijk om een rustdag in te plannen. “Kleine time-outs zijn geweldig om een ​​gunstige terugkeer naar een niet-gestreste staat mogelijk te maken”, licht Manly toe.

Waarom een rustdag belangrijk is

“Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te herstellen met een rustdag”, stelt fysiotherapeut Jaclyn Fulop. “Hoewel lichaamsbeweging een cruciaal onderdeel is van het handhaven van een gezonde levensstijl, zorgt het ook voor oxidatieve stress, die ontstekingen en spiervermoeidheid veroorzaakt. Het is erg belangrijk om het bindweefsel te laten herstellen en niet af te breken, wat uiteindelijk tot letsel kan leiden. Een goede rust en herstel zullen het lichaam versterken en de functionele mobiliteit verbeteren”, aldus Fulop. Voel je dus vooral niet schuldig als je die ene dag niet van de bank af te slaan bent, want je lichaam is hier dan duidelijk aan toe.

Lees ook: Dit is hoe je gemakkelijk gellak kan verwijderen

Bron: Well and Good | Beeld: Pexels