Waarom zeggen we eigenlijk ‘gezondheid’ als iemand niest?

niest

We zeggen het al duizenden jaren

Hatsjoe! Soms is het net alsof er een kleine explosie in je neus plaatsvindt. Deze wordt soms gevolgd door nog een uitbarsting of zelfs nog een derde of vierde. Wanneer je niest roepen veel mensen altijd ‘gezondheid.’ Maar waarom eigenlijk?

Wanneer je moet niezen wordt je neusslijmvlies geprikkeld. Hierdoor wordt er een signaal afgegeven aan de hersenen en ontstaat er een reflex waardoor je veel lucht inademt. Het strottenklepje en de stembanden gaan dicht en hierdoor wordt lucht ingesloten. Al die lucht moet er natuurlijk weer uit. De spieren worden daardoor aangespannen en het klepje en de stembanden gaan weer open; met een nies als gevolg.

Hoe voorkom je een nies?
Het onderdrukken van een nies is niet goed voor je, maar soms komt het écht niet uit. Je kunt het proesten voorkomen door je neus dicht te knijpen. De prikken om te niezen gaan daardoor weg. Doe dit wel vóórdat je diep hebt ingeademd om te niezen, anders komt die nies er alsnog doorheen. Maar wat moet je doen als je juist wél wilt niezen? Soms hoor je iemand weleens zeggen ‘Ik moet niezen maar het lukt niet.’ Aan diegene wordt vervolgens aangeraden om in de zon te kijken. Waarom eigenlijk? De zon prikkelt de zenuwen in het gezicht en de zenuwen van de neus en ogen liggen dicht bij elkaar. Door in de zon te kijken, knijp je automatisch je ogen dicht en moet je daardoor niezen.

Gezondheid!
De gewoonte om gezondheid te zeggen stamt volgens tijdschrift Quest uit de zesde eeuw na Christus toen er pest heerste. Destijds wist niemand hoe de pest werd overgedragen en met gebeden probeerde men de ziekte te verdrijven. Men dacht dat wanneer je nieste de ziel uit het lichaam ontsnapte, waardoor de pest opnieuw een slachtoffer kon maken. Hierom zegenden priesters mensen die niesten zo snel als ze konden. Anno 2017 is het zegenen overgegaan in iemand gezondheid wensen. In het Engels zeggen mensen nog weleens bless you.

Bron: Margriet | Beeld ter illustratie