‘Zodra we getrouwd zijn, wil mijn vriend dat ik altijd voor het eten zorg’

vriend eten

De man gelooft dat vrouwen in de keuken thuishoren en dat de stoere klusjes voor mannen zijn weggelegd

Tara* is al drie jaar samen met haar vriend Milan en kan niet wachten om met hem samen te wonen én in het huwelijksbootje te stappen. Toch is er één ding waar ze zich zorgen over maakt: Milan verwacht dat Tara dan altijd voor het eten zorgt, terwijl zij de huishoudelijke taken het liefst zou verdelen. 

Geslachtsrollen

“Milan en ik komen beiden uit een cultuur waarin onze ouderen in geslachtsrollen geloven. De vrouw kookt, doet het huishouden en zorgt voor de kinderen, terwijl de man de kostwinnaar is”, begint Tara haar verhaal op het forum Reddit. “Hij is opgegroeid in een huis met een dienstmeisje dat alles voor het gezin deed en zijn moeder gelooft er heilig in dat mannen niet in de keuken thuishoren. Hierdoor kan Milan niet koken en voelt hij ook niet de behoefte om het te leren.”

Koken

Milan wil dan ook het liefst dat zijn vrouw het koken op zich neemt in huis, terwijl hij zich bezighoudt met dingen als werken, auto’s repareren, de financiën en wat huishoudelijke klusjes. “Maar hier is mijn probleem”, begint Tara. “Ik studeer Farmacie en hoop ooit arts te worden, dus ik zal ook kostwinnaar zijn.” Tara wil dan ook het huishouden, waaronder het koken, samen doen. “Ik haat koken, dus ik wil niet elke dag in de keuken staan. Alleen maar omdat ik wel kan koken, betekent niet dat ik de volledige verantwoordelijkheid ervoor moet nemen.”

Zorgen over de toekomst

Volgens Tara gaat dit dilemma voor veel ruzies zorgen in de toekomst. “Mijn zorg is dat als ik laat thuiskom van werk, als ik moet reizen of als ik er even niet ben, dat hij niet goed voor de kinderen kan zorgen.” Aangezien Milan niet kan koken, is Tara bang dat hij hun toekomstige kinderen niet kan voeden. “Of laten we zeggen dat ik een belangrijk examen heb waar ik voor moet leren. Ik zou graag willen dat hij dan eens gaat koken, zodat ik me kan concentreren. Ik weet dat ik dat voor hem zou doen.”

Niet in balans

Daarnaast denkt Tara dat hun relatie uit balans zal raken als ze het op Milans manier aanpakken. “Op die manier komt het grootste deel van het huishouden en het opvoeden van de kinderen op mij te vallen. Ik wil niet die verantwoordelijkheid en dan ook nog eens de verantwoordelijkheid om élke dag voor het ontbijt, de lunch en het avondeten te zorgen.”

Tara weet niet zo goed wat ze nu moet doen. Ze is ontzettend verliefd op Milan, maar weet niet of zij de vrouw voor hem kan zijn die hij zo graag wil. Wat zou jij haar aanraden?

*Tara en Milan zijn niet de echte namen van de man en vrouw. De vrouw deed haar verhaal op het forum onder de naam ThrowRA_longdistanc.

Lees ook: Oei: ‘Ik betrapte mijn vader met de beste vriendin van mijn moeder’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Jason Briscoe