‘Ik wil mijn zus niet opnemen in mijn testament, maar mijn nichtje wel’

testament

De 29-jarige vrouw komt voor moeilijke keuzes te staan nu ze weet dat ze niet lang meer te leven heeft

Een paar maanden geleden kreeg Lara* de diagnose leukemie en daarbij het hartverscheurende nieuws dat ze niet kan genezen. Hoewel ze van het leven wil genieten nu het nog kan, maakt haar familie het haar niet makkelijker door te ruziën over haar testament.

Diagnose

“Een paar maanden geleden kreeg ik te horen dat ik leukemie heb en ik daaraan zal overlijden”, vertelt Lara openhartig op het forum Reddit. “Mijn hele leven lang heb ik hard gewerkt om mijn familie financieel te helpen, waaronder ook mijn zus Anna, die vijf jaar ouder is dan ik en haar hele leven al een beetje een chaoot is. Op haar achttiende trouwde ze met Bob, die volgens mij nog geen dag in zijn leven heeft gewerkt. Een jaar later waren ze in verwachting van mijn nichtje, Sarah.”

Nichtje Sarah

Anna en Bob hebben echter moeite om voor Sarah te zorgen. “Mijn moeder belde me op een dag huilend op om te zeggen dat de vijfjarige Sarah niet naar school ging, niet naar de peuterschool was geweest en nog niet eens goed kon praten. Ik was destijds twintig jaar oud en had een goede baan en een eigen huis. Ik bood daarom aan om voor Sarah te zorgen en haar naar school te brengen. In de weekenden kon ze dan bij haar ouders langsgaan.”

Zorg overgenomen

Wat Lara echter nooit had verwacht, is dat ze haar nichtje bijna helemaal in haar eentje op zou gaan voeden. “Anna en Bob kwamen steeds vaker met excuses waardoor ze Sarah niet op konden halen in het weekend. Ik heb nooit gewild dat Sarah nauwelijks een band met haar ouders zou krijgen, maar het gebeurde toch. Ik heb bijna alles voor Sarah betaald en altijd voor haar gezorgd. Inmiddels is ze vijftien. Ze is enorm slim en heel lief. Sarah houdt van wiskunde en informatica en wil hetzelfde carrièrepad inslaan als ik, wat me vervult met trots.” Nu Lara echter weet dat ze ziek is, beginnen de verhoudingen van de familie pas echt op scherp te staan.

‘Geld verspillen’

“Toen ik erachter kwam dat ik ongeneeslijk ziek was, besloot ik met Sarah op een lange vakantie te gaan om volop te genieten van de tijd die me nog restte. Anna wist hiervan en belde Sarah woedend op. Ze was ervan overtuigd dat ik al mijn geld ging uitgeven deze laatste maanden en dat zij zonder erfenis achter zou blijven. Sarah deed haar best om haar moeder te stoppen. Ze vertelde Anna dat deze reis niet al mijn spaargeld had gekost.”

Testament

Voor Lara is het duidelijk: ze wil dat Sarah haar volledige erfenis krijgt. “Ik heb haar opgevoed sinds ze vijf jaar oud was en ze is als een dochter voor me. Ik laat alles aan Sarah na en zorg ervoor dat ze mijn bezittingen en spaargeld krijgt zodra ze meerderjarig is. Tot die tijd laat ik het geld beheren door een onafhankelijke notaris, zodat Sarahs ouders er niet bij kunnen. Ik heb ook een aparte rekening voor mijn ouders opgezet, waarvan zij de komende jaren elke maand een bedrag krijgen.”

Nieuw besluit

Lara’s familie vindt het maar niets dat het geld niet direct bij haar nabestaanden terechtkomt. “Anna heeft me zelfs gevraagd om nog eens goed na te denken over mijn besluit. Toen ik zei dat ik mijn testament niet ging wijzigen, noemde ze me koud en egoïstisch, en ze liet weten dat ze het erg pijnlijk vond dat ik haar niet vertrouw. Ik zal Anna en Bob nooit toegang geven tot Sarahs geld, maar zal ik toch iets achterlaten op een aparte rekening voor hen?”

Droevige periode

Lara hoopt op internet advies te vinden in deze lastige periode. Ze wil niet dat haar laatste maanden in het teken van een familieruzie staan, maar vertrouwt haar nabestaanden eigenlijk niet met haar geld. Wat zou jij haar aanbevelen in deze moeilijke situatie?

*Lara is niet de echte naam van deze vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam burner8383.

Lees ook: ‘Ik liet mijn familie geloven dat mijn man en ik arm zijn, zodat wij de erfenis kregen’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash