Deze 10 dingen wil je weten voordat je een keizersnede ondergaat

weten keizersnede

Een geplande keizersnede of niet, weet van te voren wat je kunt verwachten

Het krijgen van kinderen is een van de mooiste dingen op aarde. Of dit op de natuurlijke manier of door middel van een keizersnede gebeurt, daar hebben we niet altijd zeggenschap over. Jonge moeders die kinderen via een keizersnede ter wereld lieten komen, willen graag dat ze deze dingen wisten vóórdat ze de operatie ondergingen.

Voorbereiding op een keizersnede

Je kan de geboorte van je baby nog zo perfect hebben uitgestippeld, een bevalling loopt niet altijd volgens plan. Staat een keizersnede van te voren gepland of wordt in het ziekenhuis duidelijk dat je kindje niet op de natuurlijke manier geboren kan worden? Wees goed voorbereid, zodat je weet wat je kunt verwachten tijdens de operatie en hoe het herstelproces na de keizersnede eruit ziet.

1. Situaties waarbij keizersnedes noodzakelijk zijn

Een veel voorkomende reden waarom vrouwen worden gepland voor een keizersnede is een verkeerde ligging van de foetus. De baby ligt dan in de baarmoeder in een andere richting dan met het hoofdje naar het geboortekanaal. Zo kan een stuitligging voorkomen waarbij de baby in een zittende positie met de billen naar onderen ligt . Tweelingen (of meer) worden meestal ook geboren via een geplande keizersnede. Toch kunnen, als de foetale positionering goed is, sommige vrouwen eerst op een natuurlijke manier proberen te bevallen. In een situatie die ‘placenta previa’ wordt genoemd, blokkeert de placenta in wezen de uitgangsroute van de baby, waardoor een keizersnede noodzakelijk is. Een andere reden waarom een keizersnede nodig kan zijn, is als wordt vermoed dat de baby zwaarder is dan normaal – bepaalde medische aandoeningen bij de moeder, zoals diabetes, kunnen dit waarschijnlijker maken.

2. Keizersnedes zijn grote operaties die risico’s met zich meebrengen

Een keizersnede is een grote buikoperatie. De operaties worden met veel precisie en veiligheid uitgevoerd, maar dat wil nog niet betekenen dat er geen risico’s aan verbonden zitten. Risico’s zijn onder meer bloedverlies, infectie en letsel aan omliggende organen. Er is ook een hoger risico op longembolie, een bloedstolsel dat naar de longen loopt. Voor de baby bestaat er een klein risico op een verwonding tijdens de bevalling en is er een licht verhoogd risico dat ademhalingsondersteuning nodig is na de bevalling.

3. Vóór de procedure word je verdoofd door plaatselijke verdoving

Behalve in noodgevallen, is het niet nodig om volledig onder narcose te gaan voor een keizersnede. Plaatselijke anesthesie zoals epidurale of spinale blokkering, die het lichaam vanaf je middel verdooft, is de voorkeursmethode voor anesthesie bij een keizersnede. Voor deze methoden wordt verdoving ingespoten in de ruimte rondom je ruggenmerg, waardoor je vanaf dat punt verdoofd wordt. Je bent echter de hele tijd wakker en zult tijdens de procedure enige druk in je buik kunnen voelen, maar geen pijn. De meest voorkomende complicatie van dit type verdoving is posturale punctiehoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt meestal uit zichzelf minder en verdwijnt binnen enkele dagen, ook zonder behandeling.

4. Baby’s komen niet in aanraking met de bacteriën van de moeder

De darm- en vaginale flora van een moeder spelen een rol bij de ‘kolonisatie’ van de baby met zijn eerste darmmicroben, ook wel darmflora genoemd. Studies hebben aangetoond dat het missen van deze bacteriën na de keizersnede het hele darmmicrobioom kan afwerpen – mogelijk voor de rest van zijn of haar leven. Er moet meer onderzoek worden gedaan om precies te bepalen hoe lang de effecten aanhouden en wat ze betekenen voor de gezondheid van de baby op lange termijn. Maar veel onderzoek dat de laatste tijd darmgezondheid koppelt aan een hele reeks gezondheidsproblemen, waaronder obesitas en allergieën, suggereert dat het een impact kan hebben.

Lees verder op de volgende pagina welke dingen je nog meer mag verwachten na het hebben van een keizersnede.

Pagina 1/2