Deze 10 dingen wil je weten voordat je een keizersnede ondergaat

5. En hersteltijd na een keizersnede is een stuk langer

Meestal blijven vrouwen drie tot vier dagen na de keizersnede in het ziekenhuis in vergelijking met één tot twee dagen na een vaginale bevalling. De rest van het herstel duurt ook langer. Als het na een natuurlijke bevalling lukt en er geen complicaties zijn, voelen de meeste vrouwen zich binnen een tot twee weken weer zichzelf. Met een keizersnede duurt het vaak een tot twee maanden om op hetzelfde punt te komen.

6. De pijn is intenser

Sommige mensen willen een keizersnede om de pijn van de bevalling te voorkomen. Maar als je een operatie ondergaat, duurt de pijn eigenlijk langer. Het zit midden in de buik, dus lachen, hoesten, niezen, in en uit bed komen, het doet allemaal pijn. Je wordt met pijnmedicatie naar huis gestuurd, en dat komt omdat je ze zeker nodig hebt. De natuurlijke bevalling heeft zijn eigen pijn wanneer de baby naar buiten komt, maar daarna is het meer een pijn ‘die heel erg snel geneest’. Als je met iemand spreekt die beide bevallingen heeft gehad, zal gezegd worden dat vaginaal herstel veel gemakkelijker is.

7. Delen van het herstelproces zijn vergelijkbaar met vaginale bevalling

Over het algemeen adviseren artsen de eerste twee weken na een keizersnede geen zware objecten te tillen of auto te gaan rijden. Je kan beter geen andere oefeningen dan licht wandelen gedurende ongeveer vier weken en geen seks hebben gedurende zes weken. De aanbevelingen voor vaginale geboorte zijn iets minder streng, maar lijken hier ook op. Na ongeveer een week is de incisie dichter gegroeid en hoef je je geen zorgen te maken dat hij openbreekt. Houd er rekening mee dat, hoewel de buikspieren niet worden doorgesneden tijdens een operatie, ze van nature een beetje splitsen wanneer je een kind draagt. Als je weer begint met trainen, luister dan naar je lichaam en stop als je pijn voelt – ga er niet doorheen. Het lichaam kan goed met je praten en als je niet luistert, gaat je herstel juist achteruit.

8. Je krijgt een litteken

De incisie wordt meestal gemaakt op ongeveer twee vingerbreedtes boven het schaambeen. Dit valt meestal binnen de haarlijn en is gemakkelijk te bedekken met badkleding of ondergoed. De lijn loopt omhoog naar je navel en is meestal ongeveer 10 centimeter lang. Soms is een grotere incisie nodig in gevallen waarin de bevalling moeilijk kan zijn, zoals bij tweelingen of te grote baby’s. Nieuwe technieken voor het hechten zorgen ervoor dat je arts je zo min mogelijk hechtingen achterlaat.

9. Je gezondheidsrisico’s stijgen met meerdere keizersnedes

Littekenweefsel vormt zich meestal na een operatie. Dit kan leiden tot een aandoening die placenta accreta wordt genoemd. De placenta groeit te diep in de baarmoederwand waar het littekenweefsel zit van de vorige keizersnede. Op het moment van de bevalling kan het bloedverlies veroorzaken en een verhoogde kans dat je een hysterectomie nodig hebt.

10. Het hebben van een keizersnede is net zo’n grote prestatie als een vaginale bevalling

Het hebben van een keizersnede maakt je niet minder een moeder dan iemand die vaginaal bevallen is. Je hebt een baby gekregen via de keizersnede, je hebt de baby gebaard. Je hoefde ze niet naar buiten te duwen, maar je bent een operatie ondergaan, je hebt de negen maanden volbracht, je mag niet het gevoel hebben dat je niet gelijk bent aan een moeder die haar baby op een natuurlijke manier op de wereld heeft gezet. En je hebt het litteken om het te bewijzen.

Pagina 2/2

Lees ook: 10 momenten na de bevalling waarover je nooit iemand hoort

Bron: Self | Beeld: Pexels