10 momenten na de bevalling waarover je nooit iemand hoort

Goed om te weten voordat je eraan begint

Of je nu zelf al een stel prachtige kinderen hebt of niet, we kunnen ons allemaal wel een voorstelling maken van hoe een bevalling eraan toe gaat. Toch zijn er een aantal dingen waar je pas achterkomt, als je het zelf meemaakt. Over deze tien momenten na de bevalling heeft niemand het, maar ze zijn wel erg handig om te weten voordat je eraan begint.

Dit staat je allemaal te wachten.

1. Naweeën

Naweeën? Je baby is er toch al uit, zul je denken. Klopt, maar de kans zit erin dat je na de bevalling nog een tijdje last houdt van heftige krampen. Deze lijken enigszins op de weeën tijdens de bevalling, maar dit zijn in werkelijkheid naweeën. Deze ontstaan doordat je baarmoeder tijdens je zwangerschap helemaal is uitgerekt. Door de samentrekkingen van de baarmoederspier neemt hij langzaam weer zijn oorspronkelijk vorm aan. En dat voel je!

2. Nageboorte

Heb je je kind er met moeite uitgeperst, moet je ook nog eens die placenta eruit zien te krijgen. Lekker dan! Eén troost: het is meestal een eitje vergeleken met de baby.

3. Opstaan en lopen

Helaas zul je de ochtend na je bevalling niet meteen vrolijk uit bed springen. Je lichaam voelt waarschijnlijk aan alsof je zojuist bent overreden door een vrachtwagen. Je bed uit komen lukt nog amper en je strompelt het huis door als een bejaarde vrouw. Niet fijn, maar het is voor het goede doel.

4. De eerste keer plassen

Waar je tijdens je zwangerschap met gemak dertig keer per dag naar de wc ging, zul je dat tijdens je kraamweek waarschijnlijk niet doen. Want het is nogal een pijnlijke bedoening daar beneden met die hechtingen. Au!

5. Niet durven poepen

Ja, deze kon natuurlijk ook niet ontbreken. Maar inderdaad: poepen durf je gewoon niet tijdens de eerste week. Totdat je uiteindelijk wel moét. En dan kom je erachter dat het toch eigenlijk best meevalt.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2