11 dingen die je moet weten als bonuspapa of -mama

bonuspapa

Het ouderschap is moeilijk, maar een bonusouder zijn kan soms nóg lastiger zijn

Niemand heeft ooit gezegd dat het ouderschap een makkelijk klusje was (als iemand dat wel heeft gezegd: je hebt het mis). Voor een stiefouder kan het zelfs nog lastiger zijn, aangezien hij of zij een goede positie moet vinden in het gezin. Het ene kind omarmt je met open armen, terwijl een ander argwanend toekijkt. Het is immers niet altijd lastig om te zien dat je vader of moeder ineens gelukkig is met een ander. Aan de andere kant kan een bonuspapa of -mama een geweldige toevoeging zijn aan een gezin. 

Dit zijn elf dingen die je moet weten als bonuspapa of -mama:

1. Je wordt onderdeel van een gevestigde familie-eenheid

Als stiefouder sluit je je als het ware aan bij een familie-eenheid: een bestaand gezin met zijn eigen dynamiek, regels en eigenaardigheden. Je wordt een deel van het gezin van iemand anders. Het is dan ook belangrijk dat je respect hebt voor het gezin dat er al is. Natuurlijk krijg je op den duur met elk gezinslid je eigen relatie, maar het kan lastig zijn om de ‘juiste’ rol als niet-biologische ouder in het gezin te vinden. Als bonuspapa of -mama is het in veel gevallen belangrijk om niet de rol van vader of moeder in te nemen.

2. De relatie kan moeilijker worden naarmate de kinderen ouder worden

Vaak vinden kleine kinderen het alleen maar leuk: een extra ouder om mee te spelen. Samen Disneyfilms kijken, verstoppertje spelen en ze stiekem wat extra snoep geven. Als kinderen ouder worden, kan deze relatie echter zomaar moeilijker worden. Tieners worden rebelser en zetten zich van hun ouders af. Die tienerleeftijd kan dan ook erg lastig zijn voor ouders, inclusief stiefouders. Gelukkig is dit in de meeste gevallen slechts een fase, dus houd daaraan vast!

3. Je stiefkinderen zullen waarschijnlijk altijd de kant van hun biologische ouder kiezen

Het maakt niet uit hoe blij ze met jou zijn, kinderen zullen in veel gevallen loyaal zijn aan hun biologische ouders. Wees als bonuspapa of -mama dan ook niet verbaasd als je bonuskind de kant van zijn of haar vader of moeder kiest. Zet je ook schrap voor de momenten waarop je stiefkinderen zeggen dat je niet hun echte ouder bent – en voor de keren dat ze jullie twee met elkaar vergelijken. Makkelijk is dit niet, maar het is belangrijk dat je bij jezelf blijft en weet dat dit natuurlijke reacties van kinderen zijn.

4. De biologische ouder zal altijd onderdeel zijn van de familie

Als stiefouder heb je misschien al snel het idee dat de biologische ouder geen onderdeel meer is van de familie. Hij of zij woont immers niet meer in hetzelfde huis, waardoor jij nu onderdeel bent van het gezin. Toch zul je de ouder van je stiefkinderen zien wanneer hij of zij hen komt ophalen, op verjaardagen, familiedagen en misschien zelfs op familievakanties. Hij of zij blijft dus altijd onderdeel van het gezin, of je dit nu wilt of niet.

5. Bespreek scheidingsdrama niet in het bijzijn van de kinderen

Helaas verlopen niet alle echtscheidingen soepel en vriendschappelijk. Misschien is er sprake van overspel geweest of is er gedoe rondom alimentatie. Toch is het belangrijk om eventuele vijandigheid ver uit de buurt van de kinderen te houden. Het is belangrijk dat de relatie tussen de ouders gescheiden is van de ouderrelatie met de kinderen. Natuurlijk kun je het er als bonuspapa of -mama niet mee eens zijn hoe de vader of moeder zich gedraagt, maar bespreek dit niet met de kinderen in de buurt. Die moeten daar niet de dupe van worden.

6. Je stiefkinderen zullen je niet altijd aardig vinden

Hoe pijnlijk het ook is, er zullen momenten zijn dat je bonuskinderen jou liever kwijt dan rijk zijn. Maar onthoud dat dit ook geldt voor hun biologische ouders. Net als bij normaal ouderschap is het niet altijd gemakkelijk en krijg je niet veel bedankjes van de kids.

Benieuwd welke dingen je nog meer moet weten? Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2