Dit zijn de 3 belangrijkste woorden in de opvoeding van je peuter 

peuter

Deze woorden kunnen een hoop driftbuien en frustraties voorkomen  

Op het internet, in boeken of gewoon in je omgeving: als ouder word je overspoeld met tips voor de opvoeding van je kindje. Maar wat blijkt? Wanneer je kleine spruit in de peuterfase zit zijn er slechts drie woorden die heel belangrijk zijn. Of je kind nu aan de vooravond staat van de peuterfase of er middenin zit, het is nooit te laat om deze techniek toe te passen. 

Laat maar zien

Een peuter wil je vaak al heel veel vertellen, maar kan nog niet altijd de juiste woorden vinden. Gelukkig is dit met drie simpele woorden op te lossen. En ja, het is echt zo simpel als het klinkt. Het enige dat je hoeft te zeggen is: laat maar zien. Peuters vinden het soms lastig om zichzelf uit te drukken en ze kennen nog niet alle woorden. Volgens een logopedist kan het proces van het ontdekken van taalvaardigheid veel frustratie veroorzaken, zowel bij ouders als bij kinderen. Niets is zo vervelend als elkaar niet begrijpen. 

Tranen en driftbuien 

Peuters kunnen af en toe moeite hebben om de juiste woorden te vinden. Soms kunnen ze ook per ongeluk het verkeerde woord kiezen of ze komen helemaal niet op woorden. Wanneer jij als ouder vervolgens ongeduldig of gefrustreerd raakt, kan dat weer frustratie bij het kind uitlokken. Dat kan vervolgens weer leiden tot tranen of driftbuien — en dat willen we natuurlijk voorkomen. 

Elkaar begrijpen 

Hoe meer je peuter merkt dat jij als ouder niet begrijpt wat ze proberen te zeggen, hoe meer ze gefrustreerd raken. Zeg in plaats daarvan gewoon: laat maar zien. Wanneer je je kindje vraagt om te laten zien wat hij of zij bedoelt, in plaats van het te vertellen, kun je een driftbui voorkomen. Het is een vriendelijke manier om je kind te helpen zich uit te drukken, wanneer ze de juiste woorden niet kunnen vinden. In plaats daarvan kan je kleintje gewoon naar het ding in kwestie wijzen of er naartoe lopen en je laten zien wat hij bedoelt.

Niet iedere driftbui voorkomen 

Het is een eenvoudige maar effectieve techniek in de opvoeding van je peuter. Echter zullen drie simpele woorden niet iedere driftbui kunnen voorkomen, dat hoort nou eenmaal ook bij deze fase. Toch kan het in veel situaties helpen en dat is zeker het proberen waard! 

Lees ook: Kersverse moeder vertelt: ‘Mijn man wist niet dat ik aan het bevallen was’

Bron: Her Family | Beeld: Unsplash, Kelly Sikkema