4 leuke én leerzame dingen die je deze zomervakantie met je kind kan doen

zomervakantie

Van samen naar een museum gaan tot een moestuin aanleggen

Na een uitdagend schooljaar is de zomervakantie, waar leerlingen reikhalzend naar uit hebben gekeken, begonnen. Tijd om rust te nemen, plezier te maken en nieuwe herinneringen te creëren. En als het kan, kansen pakken om eventuele achterstanden in te halen of om je kind op een leuke manier voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Want leuk moet het zijn, het is tenslotte zomervakantie!

Boekenclub

Herinner je je dat nog van vroeger? Dat je op vakantie ging en naar de bibliotheek ging om een hele stapel leesboeken te lenen die je dan allemaal in de eerste week al verslond? GoStudent, een online bijlesinstituut, deed een onderzoek onder kinderen om te kijken of zij nu nog graag lezen. Niet alleen leest een derde van de ondervraagde kinderen het liefst op vakantie of in hun vrije tijd, ook is maar liefst 46 procent dankzij de pandemie meer gaan lezen. Dat is nog eens bijzonder!

Een tip voor als je kinderen gek zijn op boeken: laat ze een boekenclubje oprichten. Dit kunnen je kinderen doen met vrienden, buurtkinderen of zelfs gezinsleden. Zo kan je één keer per week samenkomen om lekker te kletsen over een boek dat je allemaal leest en kunnen de kinderen gelijk bijpraten over alle andere mooie dingen die ze deze vakantie nog gaan doen.

Museum

Het belangrijkste na een drukke schoolperiode is om te ontspannen en mooie en onvergetelijke herinneringen te maken. Ga bijvoorbeeld eens naar een openluchtmuseum als het lekker weer is of juist naar een tentoonstelling als het veel te warm is (in musea heb je meestal wel airco). Naast dat je wat te doen hebt, leer je daar ook nog wat van en veel musea hebben tegenwoordig iets leuks voor de kinderen, zoals een prikkelende audiotour of iets om zelf te knutselen. Een museum is echt niet saai!

Nieuwe hobby

Dat onze kinderen graag tijd doorbrengen achter een beeldscherm is geen verrassing. Ook het GoStudent onderwijsrapport bevestigde dit: uit het onderzoek, dat heeft plaatsgevonden onder bijna duizend kinderen in de leeftijd van tien tot achttien jaar, bleek dat 53 procent van de kinderen het liefst de tv of Netflix aanzet in hun vrije tijd. Gamen (vijftig procent) en sociale media (47 procent) staan op een tweede en derde plek. De zomervakantie kan wel eens de uitgelezen kans zijn om hier verandering in te brengen.

Speel eens een spelletje met het gezin; geef je kind je oude gitaar of blokfluit cadeau om te leren spelen; bak samen een taart; of ga buiten een schilderij maken. Er zijn op het internet een heleboel dingen te vinden die je voor je kind kan voorbereiden waar ze een paar uur zoet mee zijn; zonder beeldscherm.

De natuur in

Gratis en altijd dichtbij: de natuur. Na maandenlang fulltime in het klaslokaal te hebben gezeten, is het de hoogste tijd om meer tijd buiten door te brengen. Maak van de zomervakantie gebruik om je te verdiepen in de flora en fauna in jouw woonplaats of je vakantiebestemming. Blijf je thuis? Misschien is het dan leuk om een moestuin aan te leggen. Kinderen vinden het geweldig om plantjes te zien groeien en misschien kun je tegelijkertijd ervoor zorgen dat je kind wat meer groentes en fruit gaat eten. Win-win!

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat je kinderen ook tijdens een vakantie goed slapen

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: GoStudent | Beeld: GoStudent