7 tips als je op vliegvakantie gaat met (jonge) kinderen

kinderen vliegvakantie

Zo moet je de eerste of de laatste vlucht van een dag echt vermijden

Reizen met je kleine is al een hele opgave, maar als je dan ook nog met het vliegtuig gaat, kan dat echt een uitdaging zijn. Er is weinig wat ouders meer spanning geeft dan met (jonge) kinderen op vakantie gaan. Uiteindelijk is voorbereiding alles en kan je met deze zeven tips met een gerust hart de deur achter je dichttrekken (ook handig als je met de auto gaat).

Laurie Jennings, van Good Housekeeping, is stewardess geweest en deelt de beste strategieën voor een relaxte vakantie die ze in het vliegtuig heeft gezien.

1. Inpakken

Een van de beste dingen die een ouder kan doen, is elk kind een eigen koffer geven, mocht dat in het budget liggen. Het is geweldig om je kleuter zelfverzekerd door een luchthaven of hotel te zien marcheren met zijn of haar eigen koffer. Daarnaast maakt het ook wat ruimte vrij in je eigen koffer. Laat je kind de koffer natuurlijk ook zelf inpakken met al zijn of haar favoriete kleding en speelgoed.

2. Extra tijd

Alles duurt langer met kinderen, dus als dit je eerste reis als gezin is (of zelfs je vijftigste), is het nooit een slecht idee om je schatting van hoe lang alles gaat duren te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen.

3. Wanneer vertrekken

Als je flexibel bent in je planning, vermijd dan vertrektijden in de vroege ochtend of late avond voor vluchten, treinen of bussen. Probeer in plaats daarvan te reizen tussen 11.00 en 16.00 uur. Op die manier hoef je niet te reizen tijdens de spits of de kinderen extra vroeg in de ochtend wakker te maken. Dit tijdvenster is meestal het minst druk op de meeste luchthavens en biedt vaak ook de goedkoopste ticketprijzen. Een win-win situatie!

4. Eerste of laatste vlucht vermijden

Wanneer het weer slecht is of wanneer een luchtvaartmaatschappij onverwachte wijzigingen in het schema moet aanbrengen, zal het vaak de eerste of laatste vluchten van de dag verschuiven. Dit kan leiden tot grote reisproblemen. Zo kan het zelfs voorkomen dat je een nacht moet doorbrengen op de luchthaven…

5. Dutjes

Plan de vlucht precies tijdens het moment dat je kind normaliter een dutje doet. Er is tenslotte geen stiller kind in een vliegtuig dan een slapend kind. Doe dit alleen als je kleintje een goede slaper is, dat overal in slaap kan vallen. Zo niet, doe dan precies het tegenovergestelde.

6. Entertainment

Hoewel de meeste vluchten tegenwoordig zijn uitgerust met entertainment en wifi, variëren de kwaliteit en beschikbaarheid sterk per luchtvaartmaatschappij. Bereid je dus voor door games, films en series te downloaden op een tablet bijvoorbeeld die jij en je kinderen zelfs zonder internet kunnen bekijken. Vergeet ook niet om voor elk kind een koptelefoon of oordopjes mee te nemen, anders heb je nog niks aan je films. Bedenk ook wat niet-digitale manieren om je kind bezig te houden, zoals speelgoed, kleur- of puzzelboeken, etc. Zo kom je die vlucht wel door!

7. Misselijkheid

De rotzooi. De geur. Bah. Elke ouder kent de nachtmerrie van een kind dat onverwacht moet overgeven. Bereid daarom een tasje voor waarmee je die problemen de baas kunt zijn. Inclusief papieren zakdoekjes, vochtige doekjes, plastic zakjes en extra kleding voor de kleine (en jou). Fijne reis!

Lees ook: Aha: zo voorkom je oorlog op de achterbank in de auto tijdens de vakantie

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Unsplash, Hanson Lu