Aanstaande vader: ‘Mijn vrouw wil haar zus bij de bevalling in plaats van mij’

bevalling

‘Het zou een understatement zijn om te zeggen dat ik teleurgesteld ben’ 

Steven* en zijn vrouw zijn in verwachting van hun eerste kindje. De meeste ouders kijken dan ook uit naar de bevalling: een bijzondere gebeurtenis, die ze samen beleven. Er zijn ook zwangere vrouwen die hun moeder, zus of een vriendin bij de bevalling willen hebben. Bij Stevens vrouw is dat ook het geval, maar in dit geval betekent het ook dat de aanstaande vader er zelf niet bij mag zijn. 

Zus bij de bevalling 

“Het zou een understatement zijn om te zeggen dat ik teleurgesteld ben”, begint Steven zijn verhaal op het forum Reddit. “Mijn vrouw is zwanger en onlangs heeft ze me verteld dat ik niet bij de bevalling zal zijn. Vanwege de coronacrisis mag er tijdens de bevalling maar één persoon in de verloskamer zijn.” De meeste vrouwen zouden in zo’n situatie hun partner kiezen, maar Stevens vrouw niet. “Tijdens de bevalling wil ze haar zus in de verloskamer hebben. Dat er strenge regels gelden vanwege de pandemie is begrijpelijk, maar dat ik niet bij de geboorte van mijn eigen baby zal zijn, is heel pijnlijk.”

Deuk in het zelfvertrouwen 

“Vanaf het moment dat we besloten dat we gingen proberen om zwanger te worden kijk ik al uit naar de bevalling. Het lijkt me zo’n bijzonder moment om samen te ervaren. Het was niet eens in me opgekomen dat ze mij er niet bij zou willen hebben.” De afwijzing zorgde niet alleen voor een grote teleurstelling bij Steven, zijn zelfvertrouwen heeft ook een deuk opgelopen. “In feite vertelde mijn vrouw dat haar zus haar beter zou kunnen ondersteunen tijdens de bevalling dan ik. Daardoor voel ik me een waardeloze echtgenoot en vader.”

Geen duidelijke reden 

Steven heeft geprobeerd om de afwijzing niet persoonlijk op te nemen, maar hij vindt het lastig om ermee om te gaan. Dat zijn vrouw geen duidelijke reden kan geven waarom ze liever haar zus bij de bevalling heeft, helpt ook niet echt mee. “Haar zus heeft zelf ook kinderen gekregen, maar dat was niet de reden volgens mij vrouw.” Het lukt Steven maar niet om een duidelijke reden naar boven te krijgen. “Ik heb meermaals gevraagd of ik iets verkeerd had gedaan, of ze boos op me was of dat ik ergens in had gefaald. Maar volgens mij vrouw is het ‘een gevoel’.”

Geen taxichauffeur

“Ik had gehoopt dat ze van gedachten zou veranderen, maar dat is niet gebeurd. Mijn schoonzus zal bij de bevalling zijn en ik niet.” Toen het tot Steven doordrong dat zijn vrouw niet van gedachten zou veranderen, besloot hij helemaal thuis te blijven. “Ik heb gezegd dat het dan ook beter is als mijn schoonzus mijn vrouw naar het ziekenhuis brengt. Anders ben ik alleen nog de taxichauffeur.” Dat viel echter niet in goede aarde bij de aanstaande moeder. Ze vond dat Steven zich als een kind gedroeg. “Ik kan haar keuze accepteren, maar als ze mijn steun in de verloskamer niet wil, waarom zou ze die dan wel op weg naar het ziekenhuis willen? Dan heeft dat ook geen zin.”

Boze familieleden

Na de aanvaring tussen het stel, besloot Stevens vrouw een paar dagen bij familie te blijven. “Sindsdien word ik door beide kanten van de familie én onze vrienden bedolven onder berichten. Iedereen zegt dat ik me niet zo moet aanstellen. Ik weet dat ze proberen te helpen, maar ze begrijpen de situatie niet.” Toch twijfelt Steven: heeft hij overdreven op de situatie gereageerd of heeft hij gelijk? Wat vind jij?

*Steven is niet de echte naam van de man. Op het forum deelt hij zijn verhaal onder de naam * u/False_Tackle_5707.

Lees ook: Vrouw biecht op: ‘Ik heb spijt dat ik ben getrouwd’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, Wallace Chuck