Alles wat je moet weten over een zwangerschapsmasker 

zwangerschapsmasker

Hoe kom je eraan en (vooral) hoe kom je er weer vanaf?

Een zwangerschapsmasker: misschien heb je er weleens van gehoord en misschien heb je geen idee wat het is. Een gezichtsmasker speciaal voor zwangere vrouwen? Helaas, dat is het niet. Een zwangerschapsmasker is een vervelend zwangerschapskwaaltje dat bij veel zwangere vrouwen voorkomt. Wij vertellen je wat het is én wat je eraan kunt doen. 

Pigmentvlekken in het gezicht

Een zwangerschapsmasker is een zwangerschapskwaaltje waarbij er pigmentvlekken ontstaan in je gezicht. De aandoening treed meestal op tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap. De vlekken ontstaan door hormonale schommelingen. De vlekjes komen meestal voor in het gezicht: op het voorhoofd, de jukbeenderen, rond de ogen en op de kin. De oorzaak van dit ‘masker’ ligt bij de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen ervoor dat cellen meer pigment aanmaken, waardoor er bruine vlekjes in het gezicht kunnen ontstaan.

De zon vermijden

Om een zwangerschapsmasker te voorkomen is het belangrijk om de zon zo min mogelijk op te zoeken. Gelukkig voor alle zwangere vrouwen onder ons gaan we richting de herfst en zal de zon niet meer volop te zien zijn. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken áls de zon zich laat zien. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je goed in te smeren en kun je een pet of hoedje dragen. Naast het vermijden van de zon is er helaas weinig dat je kunt doen om een zwangerschapsmaker te voorkomen.

Camoufleren met make-up

Helaas is er ook geen trucje dat je zwangerschapsmasker zomaar laat verdwijnen. Wel bestaan er allerlei pigmentcrèmes die je tijdens je zwangerschap kunt gebruiken. Hierbij is het belangrijk om je goed te laten adviseren, sommige crèmes kunnen namelijk schadelijk zijn voor de kleine. In de tussentijd kun je de plekjes eventueel camoufleren met make-up. Een zwangerschapsmasker zal uiteindelijk vanzelf verdwijnen, meestal binnen een paar maanden na de bevalling. Een zwangerschapsmasker kan erg vervelend zijn, maar het is gelukkig niet schadelijk. Je lichaam maakt tijdens een zwangerschap hoe dan ook veranderingen door en dat is niets om je voor te schamen.

Lees ook: ‘Mijn man verliet me toen ik zwanger was, nu vraagt hij om een tweede kans’

Bron: Ze.nl | Beeld: Unsplash