Amanda lag weken in coma en ontwaakt door aanraking van haar baby

Niemand kan verklaren waarom ze ontwaakte uit haar coma

De medische wereld staat verstelt van een gebeurtenis in een Braziliaans ziekenhuis. Moeder Amanda lag 23 dagen in coma toen ze plotseling ontwaakte op het moment dat ze haar baby voor het eerst in haar armen kreeg. Toeval? De medische wereld is er nog niet over uit. 

Het lijkt een wonder.

Epilepsie

Amanda da Silva lijdt aan epilepsie en slikte hier allerlei medicatie voor. Toen ze ontdekte dat ze zwanger was bracht ze de hoeveelheid medicatie terug waardoor ze weer aanvallen kreeg. Moeder en kind waren in levensgevaar toen ze te maken kregen met zuurstoftekort tijdens zo’n aanval. Het ziekenhuis besloot Amanda te verdoven en haar zoontje met een keizersnede ter wereld te brengen.

Coma

Amanda moest door complicaties in een kunstmatige coma gehouden worden, maar ook daarna leek ze maar niet te ontwaken. Ze opende wel eens haar ogen, maar echte communicatie was niet mogelijk. Een van de verpleegsters kwam op het idee om haar zoontje bij haar te leggen. Op het moment dat haar zoontje haar lijf raakte, rolden er tranen over haar wangen. De melkproductie kwam op gang en Amanda werd wakker. Twintig dagen later kon Amanda eindelijk naar huis.

Aanraking baby

De verpleegster die met het idee kwam reageert op de gebeurtenis:  “Een wetenschappelijk antwoord hebben we hier niet voor. Maar het is duidelijk dat we het belang van lichaamscontact tussen moeder en kind nooit mogen onderschatten.” Amanda zelf herinnert zich niks van de geboorte van haar zoon: “Ik werd wakker met Victor in mijn armen. Ik zag zijn kleine hoofdje en rook zijn fijne geur. Ik was totaal in de war, ik moest aan mijn partner vragen of het ons kindje was. Pas toen ik mijn hand op mijn buik legde, besefte ik dat ik niet meer zwanger was.” Ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs voor gegeven kan worden dat het kind de oorzaak is van het ontwaken, is het wel een prachtig moment geweest.

Lees ook: Jim Bakkum vertelt over zwangerschap Bettina: ‘Ze voelt zich nu veel beter’

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: pxhere