Dit is wanneer je baby zijn eigen naam kan herkennen

baby eigen naam

Je kindje luistert al op dit moment naar zijn of haar eigen naam

De babyjaren vliegen volgens veel ouders voorbij, maar toch gaat er veel tijd voorbij voordat je een gesprekje met je kind kunt voeren. Dat de eerste woordjes nog eventjes op zich laten wachten, betekent niet dat je baby nog niet begrijpt wat jij zegt. Je kindje leert al snel woorden verstaan, en zijn of haar eigen naam is daar één van de eerste van. Dit is de leeftijd waarop je een reactie kunt verwachten.

Herkenning

De taalontwikkeling van een kind begint niet pas bij het zeggen van de eerste woordjes. Een baby is namelijk al vanaf de geboorte hard aan het leren communiceren. Zo begrijpt je kindje de woorden ‘papa’ en ‘mama’ al rond de leeftijd van zeven tot tien maanden. Pas enkele maanden later spreken ze deze woordjes ook uit, wat vaak een bijzonder moment voor de ouders markeert.

Eigen naam

Maar wanneer wordt je kindje zich nu eigenlijk bewust van zijn eigen naam? De babynaam die je zo liefdevol hebt uitgekozen, gebruik je ongetwijfeld heel vaak in het bijzijn van je kroost. Je kind leert deze klanken daardoor snel kennen en zal op een gegeven moment begrijpen dat hij of zij daarmee wordt bedoeld. Al rond de zeven maanden kan een baby op zijn of haar eigen naam reageren. Stopt je kind even met spelen als je zijn naam zegt, of draait hij zijn hoofdje naar je toe? Dit zijn duidelijke signalen dat je baby de naam als zijn eigen herkent.

Verschillend tempo

De ontwikkeling van taal loopt niet voor elk baby’tje hetzelfde. Sommige kindjes ontwikkelen zich eerst sneller op andere gebieden dan taal, terwijl andere kleintjes juist heel vroeg zijn met de eerste woordjes en zinnetjes. Dit verschil mag er zijn en je hoeft je daar als kersverse ouder geen zorgen over te maken. Ook wat het herkennen van de eigen naam betreft, loopt de ontwikkeling niet overal hetzelfde. Sommige baby’s kijken pas na acht, negen of tien maanden op bij het horen van hun eigen naam.

Lees ook: Deze jongens- en meisjesnamen werden vorig jaar het meest gekozen

Bron: Ouders van nu | Beeld: Pexels