Dit is waarom je je baby al met vier maanden pindakaas en ei moet geven

baby pindakaas ei

Het kan op latere leeftijd een hoop ellende voorkomen

Kinderen moet je voor hun eerste jaar geen noten, eieren, koemelk en vis voorschotelen. Althans, dat was lange tijd het voedingsadvies. Het zou een baby allergisch kunnen maken. Echter blijkt het tegendeel waar te zijn. Door je baby al met vier maanden pindakaas en ei te geven, kun je een allergie voorkomen. 

Allergie voorkomen

Wetenschappers stellen dat je je baby zo vroeg mogelijk een theelepel pindakaas en een eitje moet geven. Op die manier kun je en ei- of pinda-allergie voorkomen. Het geven van pinda’s en eieren aan kinderen die al eczeem hebben, lijkt de kans op een voedselallergie zelfs te verlagen in plaats van te verhogen. Dat zeggen allergologen van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde. “Als we baby’s vanaf vier maanden voorzichtig laten wennen aan pinda en kippenei, dan kunnen we bij veel kinderen op latere leeftijd een pinda- of kippenei-allergie voorkomen. Deze allergieën ontstaan vaak in de loop van het eerste levensjaar. Kinderen worden namelijk niet allergisch geboren”, verklaart kinderarts-allergoloog Marike Stadermann.

Eczeem 

Kinderen met eczeem hebben een verhoogd risico op een dergelijke allergie. Stadermann legt uit hoe dit komt: “Pinda- of kippeneiwitten vind je overal om je heen en zitten bijvoorbeeld in huisstof, kleding en beddengoed. Ook al eet een baby dus geen pinda’s, dan nog komen er pinda-eiwitten op de huid terecht. En als die huid is ontstoken, gaat het lichaam in de aanval en maakt het antistoffen tegen pinda’s aan. Vervolgens wordt een kind ziek na het eten van het eerste hapje pinda.” Het is belangrijk is om het immuunsysteem van je kind via de ‘normale’ route in contact te laten komen met pinda’s, door ze te eten. “Door eczeem goed te behandelen met een zalf en een kind al op vroege leeftijd pinda te geven, kun je een allergie voor zijn. Elke maand dat je langer wacht met het geven van pinda en kippenei, is de kans op een allergie groter.”

Langzaam opbouwen

Je moet je kleintje dus voorzichtig laten wennen, maar hoe doe je dat precies? Geef je baby om te beginnen een halve theelepel pindakaas of hardgekookt ei. Een paar dagen later kun je twee theelepels proberen en pas na een week een volle eetlepel. Bouw het langzaam op. Wanneer je kind wat groter is kun je toewerken naar twee boterhammen pindakaas per week. Let wel op: geef je kindje nooit hele pinda’s en kies voor gladde pindakaas, zonder stukjes. Ei moet je goed fijnprakken. Anders kan je kind erin stikken. 

Klachten

Komt er in de familie een pinda- of ei-allergie voor of heeft je kind al een andere voedselallergie? Geef je baby dan nooit zomaar pindakaas of ander allergeen voedsel. Dat kan gevaarlijk zijn. Heeft je kindje klachten na het eten van bepaald voedsel, zoals buikkrampen, diarree, overgeven, eczeem of verstopping? Ga dan naar de huisarts en blijf niet experimenteren.

Lees ook: Nooit meer gedoe: moeder ontdekt handige babydoekjes-hack

Bron: Ouders van Nu | Beeld: Unsplash, Logan Cameron