Zo vind je een babynaam die goed bij het gezin past

babynaam gezin

Hou jij rekening met deze factoren bij het kiezen van een babynaam?

Een leuke babynaam kiezen is één ding, maar de naam goed laten passen bij de rest van het gezin is weer een heel ander verhaal. Waar moet je precies rekening mee houden? Welke rol spelen de achternaam en de namen van de broertjes en zusjes? We zetten alle tips voor je op een rijtje.

De perfecte babynaam

Sommige mensen hebben hem al jaren klaarliggen voordat ze überhaupt een kindje verwachten, anderen weten het nog niet als de baby al geboren is: de perfecte babynaam voor de kleine spruit. En dan zijn er altijd nog talloze factoren in het spel. Zijn beide ouders het eens over de naam? Passen de initialen wel bij elkaar? En past de naam bij de achternaam? Om je een handje te helpen in dit doolhof, delen we hier een paar handige punten om rekening mee te houden.

Passende initialen

Een voor de hand liggend punt dat we toch maar even noemen: kijk altijd naar de initialen van de namen die je je kindje wilt geven. Het is niet zo leuk als Bert Hendrik als ‘B.H.’ door het leven moet gaan, bijvoorbeeld. Let er ook op dat je kind niet precies dezelfde initialen heeft als de ouders. Als vader en zoon bijvoorbeeld allebei ‘T.S. Jansen’ heten, kan dit later erg verwarrend zijn met post, bankpassen en dergelijke.

Voornaam en achternaam

Smaken verschillen, maar er zijn een paar punten om in gedachten te houden bij het matchen van voor- en achternaam. Over het algemeen vinden mensen het mooier als een korte achternaam met een lange voornaam en andersom. ‘Jan van den Berg’ zou bijvoorbeeld beter lopen dan ‘Jan Vos’, terwijl ‘Annemaria Vos’ dan weer de voorkeur heeft boven ‘Annemaria van den Berg.’ Nogmaals, dit is natuurlijk wel heel persoonlijk. Hetzelfde geldt voor voor- en achternamen met dezelfde letters en rijmende achternamen, zoals ‘Victor Vos’ of ‘Jos Vos.’ Bepaal goed voor jezelf of je dit mooi vindt of juist niet.

Namen van andere gezinsleden

Heb je meerdere kinderen, dan zullen hun namen vaak in één adem genoemd worden. Veel ouders vinden het daarom belangrijk dat de namen van hun kids een beetje leuk bij elkaar passen. Dit kun je doen door een ‘thema’ te kiezen voor de kindernamen. Heeft je oudste kind een Franse naam, dan past dit waarschijnlijk ook goed bij de tweede baby. Draagt je oudste een stoere ‘natuurlijke’ naam als Storm of Sterre, dan past een tweede op de natuur geïnspireerde naam daar vaak goed bij. Maar let op, het gaat hier om de juiste balans vinden. De namen moeten niet té veel op elkaar lijken. Het ‘Kwik, Kwek en Kwak-effect’, zoals Ouders van Nu het mooi verwoord, wil je vermijden. ‘Emma, Eva en Emily’ leidt bijvoorbeeld al snel tot verwarring.

Gebruik de naamwijzer

Een handig online tool die naar al deze punten kijkt, is de ‘naamwijzer‘. Hier kun je de babynaam die je op het oog hebt invullen, samen met een hoop andere gegevens. De tool geeft je dan automatisch tips over de naam voor je kindje. Ook geeft de naamwijzer nieuwe suggesties op basis van de namen die je hebt ingevoerd. Extra inspiratie is natuurlijk altijd welkom!

Lees ook: Dit worden de meest geliefde babynamen van 2021

Bron: Ouders van Nu, Babypark | Beeld: Pixabay