Waar moet je op letten bij bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Moet je je meteen zorgen maken?

Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze op een wolkje zweven tijdens de zwangerschap. Dat gevoel kan alleen ruw verstoord worden wanneer er bloedverlies optreedt. Er wordt nog weleens van het ergste uitgegaan, maar bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je denkt en het betekent niet altijd dat er iets mis is met je ongeboren kindje.

Bloedverlies tijdens het eerste semester van je zwangerschap komt vaker voor dan je wellicht denkt.

50 procent

Hoewel bloedverlies veel vaker voorkomt dan sommige vrouwen denken, is het niet iets wat je moet wegwuiven. In de helft van de gevallen kan het er inderdaad op duiden dat er iets niet goed is met je kindje, maar in de andere helft van de gevallen gaat het om een onschuldige bloeding. Vaak, maar niet altijd, geldt dat een beetje bloedverlies zonder buikpijn niets ernstigs is. 

Hieronder vind je slechts enkele verklaringen voor wat het bloedverlies zou kunnen zijn. Bij twijfel is het altijd verstandig om de huisarts of de verloskundige te raadplegen.

Pseudo-menstruatie

Bij sommige vrouwen komt het voor dat ze alsnog een beetje bloedverlies hebben op het moment dat ze eigenlijk ongesteld moesten zijn.

Innestelingsbloeding

Deze vorm van een kleine bloeding komt erg vroeg in de zwangerschap voor. Het bevruchtte eitje nestelt zich dan in de baarmoederwand en dit kan zorgen voor een beetje bloedverlies. Hier hoef je je gelukkig geen zorgen om te maken. Het bloedverlies is kort en niet te vergelijken met een menstruatie. Soms duurt het wel een aantal dagen, waardoor vrouwen soms denken dat ze niet zwanger zijn, maar ongesteld zijn geworden.

Liefde bedrijven

Tijdens het vrijen kan het geslachtsdeel van de man tegen de baarmoedermond aankomen en er kan dan als het ware een klein wondje ontstaan en een beetje gaan bloeden. Klinkt ernstig, maar dat is het totaal niet.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2