Waar moet je op letten bij bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Baarmoedermond

De huid die de baarmoeder bedekt is erg dun en er zitten veel dunne bloedvaatjes onder. Tijdens de zwangerschap wordt de huid nog dunner, dus de bloedvaatjes kunnen nog sneller beschadigen. Hierdoor kan er wat bloedverlies optreden.

Placenta

Vooral in het begin kunnen de randen van de placenta voor een kleine bloeding zorgen. Als de baarmoeder gaat groeien, wordt de placenta als het ware mee omhooggetrokken. Door de spanning kunnen wat vaatjes beschadigen en dit geeft ook wat bloedverlies.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt het eitje zich niet in de baarmoeder, maar daarbuiten. Het is belangrijk dat het eitje dan snel wordt verwijderd, want het kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Bloedverlies is vaak niet het eerste symptoom, maar hevige buikpijn wel. Bloedverlies komt wel in veel gevallen voor, maar hevige pijn is de grootste indicator dat er wat mis is.

Miskraam

Een bloeding kan iets onschuldigs zijn, maar het kan er helaas ook op duiden dat er wat ernstigers aan de hand is. In de helft van de gevallen waar bloedverlies optreedt, gaat het om een miskraam. Heb je bloedingen die steeds erger worden en krijg je daarnaast ook hevige buikkrampen? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dokter.

Geen oorzaak

Niet altijd is er een verklaring te vinden voor bloedverlies. Soms kan de baarmoedermond spontaan gaan bloeden en soms is er gewoon geen verklaring voor. Op de echo is bijvoorbeeld niets te zien en de foetus ontwikkelt zich goed.

Pagina 2/2

Lees ook: Dit is waarom je hond of kat niet bij je weg te slaan is tijdens je zwangerschap

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Baby op komst | Beeld: Unsplash