Broer is vastbesloten: ‘Ik wil de voogdij over mijn kleine zusje krijgen’

voogdij

“Mijn moeder en stiefvader mishandelen mijn 13-jarige zusje”

Erachter komen dat je ouders je jongere zusje mishandelen, is een van de grootste nachtmerries van elke broer of zus. Voor 25-jarige Adam* werd deze nachtmerrie helaas werkelijkheid. Hij wil nu alles doen om zijn 13-jarige zusje te beschermen en de voogdij over haar te krijgen.

Slaan

“Mijn moeder en stiefvader blijven mijn kleine zusje mishandelen. Ze hebben haar al ontelbaar vaak geslagen, mijn stiefvader blijft haar maar uitschelden en ze kopen geen kleding meer voor haar”, begint de man op het forum Reddit. Adam vervolgt dat zijn zusje bovendien niet genoeg te eten krijgt en dat hij bang is dat ze mentaal kapot wordt gemaakt. “Ik ben zo bezorgd om mijn zusje dat ik ’s avonds niet kan slapen en continu aan haar denk. Ik was altijd haar mentor en de beste grote broer voor haar die ik kon zijn.”

Voogdij

De man vervolgt dat hij dan ook alles op alles wil zetten om zijn zusje te beschermen. “Mijn verloofde stelde voor dat we de voogdij over haar moeten krijgen. Ik weet alleen niet of dat kan als haar broer.” Wel weet Adam zeker dat hij goed voor zijn zusje kan zorgen. “Ik heb een huis met een extra slaapkamer voor mijn zusje. Bovendien heb ik de financiën om goed voor haar te zorgen. Als ze bij mij en mijn verloofde komt wonen, heeft ze een liefdevolle familie om zich heen.” De man vervolgt dat hij dit plan al bij zijn zusje heeft voorgesteld. “Ik heb het er al met mijn zusje over gehad en ze gaf aan dat ze het fantastisch zou vinden om bij ons te wonen.”

Advies

“Als ik kan aantonen dat mijn zusje wordt mishandeld, kan ik dan de voogdij over haar krijgen?”, vraagt de man zich af op het forum. Gelukkig krijgt de man veel tips binnen. Zo zeggen velen dat hij een advocaat moet inschakelen of contact moet opnemen met de kinderbescherming. Weer een ander vraagt of haar echte/biologische vader nog in beeld is, want dan zouden ze Adam adviseren om contact met hem op te nemen.

Update

Het is inmiddels een kleine maand geleden dat Adam om advies vroeg. In de tussentijd heeft hij stappen ondernomen om de voogdij over zijn zusje te krijgen en deelt hij een update op het forum. “Iedereen bedankt voor jullie advies. Ik waardeer het enorm. Ik heb een goede advocaat en we hebben nu elk mogelijk scenario doorgenomen.” De man geeft aan dat er al veel gesprekken zijn geweest en dat hij ook met zijn moeder heeft kunnen praten. “Mijn zusje logeert nu drie weken bij ons en daar is ze zo blij mee. Mijn lange termijnplan is nu dat ik de voogdij over mijn zusje krijg en hopelijk kan ze dan toch nog opgroeien in een liefdevolle familie. Ze is zo’n lief meisje. De voogdij krijgen zal moeilijk zijn, maar het is mijn verantwoordelijkheid om haar te beschermen.”

*Adam is niet de echte naam van de man. Op het forum Reddit doet hij zijn verhaal onder de naam ThrowRa13140

Lees ook: ‘Moet ik mijn vriend vertellen dat ik in het verleden contact had met zijn broer?’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Amir Esrafili