Constipatie bij jonge kinderen: zo kun je ze ervanaf helpen

constipatie jonge kinderen

Een verpleegkundige komt met advies 

Het komt niet als een verrassing dat vrijwel alle volwassenen weleens last hebben gehad van constipatie. Wat we alleen niet altijd beseffen is dat de allerkleinsten onder ons er ook last van kunnen krijgen. Sterker nog: in de leeftijdscategorie 0 tot en met 3 jaar oud heeft 30 procent van hen er weleens last van.

Constipatie bij baby’s

Constipatie bij baby’s komt vaker voor bij de kleintjes die flesvoeding krijgen. Daarnaast komt het meestal voor bij baby’s wanneer je begint met spenen. Baby’s maken dan kennis met ander voedsel en daardoor moet hun spijsvertering wennen aan vast voedsel in plaats van alleen vloeibaar voedsel. 

Symptomen van constipatie bij baby’s

Heb je het vermoeden dat de stoelgang van je kind niet goed verloopt? Let dan op de volgende signalen:

  • Je kindje lijkt zich ongemakkelijk te voelen wanneer het niet lukt om te poepen
  • Je kindje ervaart pijn en inspanning tijdens het poepen
  • Je kindje heeft drie of meer keer per week een harde en droge ontlasting

Constipatie bij kinderen tot en met drie jaar

Een ander moment waarop jonge kinderen last kunnen krijgen van constipatie is wanneer je ze zinnelijk probeert te maken. Ze moeten opeens leren om hun ontlasting op te houden tot ze bij de wc zijn. Dit kan resulteren tot verstoppingen.

Wat te doen bij constipatie?

Heeft je kind last van constipatie? Dan zijn er enkele dingen die je kunt proberen volgens een verpleegkundige. Moeder Trine Jensen-Burke schrijft op Her Familie dat ze van haar verpleegkundige een aantal goede tips kreeg. Ten eerst is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen dat je kind last heeft van constipatie. Is dit het geval? Haar gouden tip is om voedingsmiddelen in het dieet van je kind op te nemen die de spijsvertering stimuleren, zoals pruimen, peren, perziken, ananas en pruimen. Al deze fruitsoorten kun je goed in een smoothie verwerken.

Lijnzaad

Wil je kind geen fruit eten en weigert zij of hij om een smoothie te drinken? Dan zou je ook kunnen proberen om je kind lijnzaad te geven. Blend de lijnzaad tot een soort poeder en je kunt het makkelijk door gerechten roeren. Je hebt hier ook helemaal niet veel voor nodig, een dessertlepel volstaat al.

Vermoed je dat je kind van onder de drie jaar last heeft van constipatie? Bespreek het dan met je huisarts. Je arts is degene met de meeste kennis hierover en kan je vertellen hoe je hier het beste mee kunt omgaan. 

Lees ook: Deze babynamen passen het best bij het sterrenbeeld van je kind

Bron: Her Familie | Beeld: Unsplash