‘Ik durf anderen niet te vertellen over hoe snel ik zwanger ben geworden’

zwanger

Kinderen krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Het krijgen van kinderen is niet altijd even makkelijk. Sommige vrouwen ondergaan een zware IVF-behandeling of worden zelfs helemaal niet zwanger. Bij Rachel* ging het in verwachting raken enorm gemakkelijk, maar toch durft ze hier niet over te praten. Ligt er een taboe op het vertellen over hoe snel je zwanger bent geworden?

Miskraam

Op een anoniem forum doet Rachel haar verhaal. Zij en haar vriend wilden een tijd geleden graag een kindje, dus besloten ze het te proberen. Al na de eerste poging was het meteen raak, maar helaas bleek Rachel na een paar weken een miskraam te krijgen. Na een periode vol verdriet besloot het koppel het opnieuw te proberen. “De tweede keer was het de week van onze huwelijksreis. Ik bleek opnieuw enorm snel zwanger te zijn geworden”, vertelt ze eerlijk.

Nog een kindje

De trotse ouders kregen een kerngezond meisje en fantaseerden over nog een kindje. “We besloten het nog een keer te proberen. Ook bij de derde keer was het na de eerste poging meteen raak – zo bleek uit de zwangerschapstest die Rachel een aantal weken erna deed. Het koppel kon hun geluk niet op. Ze hadden absoluut geen moeite met het krijgen van kindjes.

Vriendin

Dat snel in verwachting raken niet vanzelfsprekend is, blijkt wel uit het verhaal van Rachels kennis. Zij moest een zware IVF-behandeling ondergaan om in verwachting te raken. Dat lukte na lang proberen. “Ze vroeg aan mij hoe lang mijn partner en ik het hadden geprobeerd en ik vertelde haar de waarheid. Ik zei alleen niets over mijn miskraam, omdat niet iedereen dat weet”, begint Rachel. “Ze leek enorm geschrokken na mijn verhaal, dus ik zei vervolgens meerdere keren dat we zoveel geluk hebben gehad.”

Nog een keer

“Een paar weken later kwam ik haar weer tegen. Ze was nu zichtbaar zwanger en wilde opnieuw allerlei details weten over mijn vorige zwangerschappen. Ze vroeg: ‘Hoe lang moesten jullie het proberen?’, waarop ik vertelde dat het niet lang duurde om in verwachting te raken.” Vervolgens kreeg Rachel de vraag over het exacte aantal weken waarin zij en haar vriend hadden geprobeerd zwanger te raken. “Toen zei ik opnieuw dat het snel gebeurde en we enorm geluk hebben gehad. Ze leek overstuur, dus om haar een beter gevoel te geven, vertelde ik ook over mijn miskraam.”

Spijt

“Ze vertelde vervolgens dat dat niet telde. Het ondergaan van een IVF-behandeling zou volgens haar veel erger zijn. Ik voelde me boos, maar ze was zo erg overstuur. Het enige wat ik kon zeggen was: ‘Wauw’, waarna ik wegliep.” Rachel besloot met een goede vriendin te praten over deze situatie, aangezien ze twijfelde of ze juist gereageerd had. “Mijn goede vriendin zei dat ik niet eerlijk had moeten zijn. Ik had moeten zeggen dat we niet meteen in verwachting waren van onze kindjes, maar dat het even duurde. Toch vind ik het lastig: had ik moeten liegen of heb ik juist gehandeld?” Wij zijn benieuwd. Mag je hier eerlijk over zijn?

Rachel is niet de echte naam van de vrouw. Op het anonieme forum doet ze haar verhaal onder de naam Nomada88.

Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Mijn zus is boos omdat ik me laat uithuwelijken’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels