Dit kun je het beste eten na je bevalling

eten na bevalling

Deze voedingsmiddelen kun je voor de bevalling al in huis halen

Een bevalling vergt enorm wat planning. Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Is de vluchtkoffer klaar? Wie wil je erbij hebben? Na de bevalling heb je gelukkig hulp van een kraamhulp, dus over eten hoef je je de eerste dagen geen zorgen te maken. Toch kan het handig zijn om de volgende voedingsmiddelen vast in huis te halen.

Na je bevalling heb je het druk met je kleintje, maar je moet jezelf ook tijd gunnen om te herstellen van de bevalling. Gezonde en gebalanceerde voeding daagt daaraan bij. Dit zijn voedingsmiddelen die je kunnen helpen na de bevalling:

Noten

Zin in een snelle snack? Dan zijn noten ideaal. Ze bevatten goede vetten en daarnaast stimuleren noten ook nog eens de productie van moedermelk. Bonus: de goede vetten kunnen ook veel goeds betekenen voor de hersenontwikkeling van je kindje.

Havermout met fruit

At jij voor je bevalling steevast havermout met fruit als ontbijt? Ga daar dan vooral mee door. Havermout bevat veel vezels, waardoor je obstipatie na de bevalling kunt voorkomen. Zo voorkom je dat poepen pijnlijk wordt. Ook bevat havermout het stofje galactogeen. Dit verhoogt de toevoer van moedermelk. Voeg fruit toe aan je kom havermout om ook meteen gezonde vitamines binnen te krijgen.

Eieren

Na de bevalling ben je in het meest optimistische geval wat broos. Je pijnlijke spieren moeten herstellen en eiwitten zijn daarvoor bij uitstek geschikt. Eieren bevatten veel eiwitten, zijn makkelijk klaar te maken en daarom ideaal om te eten na je bevalling.

Dadels

Ook dadels schijnen een superfood te zijn voor vrouwen die net zijn bevallen. Onderzoek beweert dat het eten van de vrucht ervoor kan zorgen dat je minder bloed verliest en minder bloedingen ervaart.

Kippensoep

Niet iedereen heeft na de bevalling zin in een stevige maaltijd. Toch is het belangrijk om wel wat te eten, want tijdens de bevalling ben je veel vocht verloren door het zweten. Kippensoep (of voor de vegetariërs groentesoep) kan je lichaam helpen met goed hydrateren. Kippensoep bevat veel zout en elektrolyten en het valt bovendien niet zwaar op de maag.

Rundvlees

Na de bevalling loop je vaak nog een paar weken rond met bevallings- of maandverband. Dat bloedverlies kan resulteren in een ijzertekort en daarom is het belangrijk om veel voedingsmiddelen met ijzer te eten. Rundvlees is rijk aan ijzer, eiwitten en natrium en is daardoor erg geschikt om te eten na je bevalling.

Bonen

We benadrukten al dat het belangrijk is om vezels en proteïnen binnen te krijgen na de bevalling. Een vegetariër zal alleen niet zo snel naar rundvlees grijpen en een veganist maakt ook liever geen eitje klaar. Gelukkig zijn bonen een goed alternatief. Bonen zijn rijk aan vezels en proteïne en je kunt ze makkelijk van tevoren inslaan, want in blik blijven ze een behoorlijke tijd houdbaar.

Volkorenproducten

Net als havermout zijn ook andere volkorenproducten rijk aan vezels. Dit wil je, want vezels voorkomen obstipatie.

Zoete aardappel

Na je bevalling is het belangrijk om je afweersysteem een steuntje in de rug te geven – eigenlijk is dit altijd belangrijk, maar zéker na de bevalling. Vitamine A is dat steuntje in de rug dat je kunt gebruiken. Bovendien houdt het ook nog eens het afweersysteem van je kleintje op peil als je borstvoeding geeft. Waar veel vitamine A in zit? Inderdaad, in zoete aardappel.

Lees ook: Vrouw vermoedt dat haar man haar niet meer aantrekkelijk vindt: ‘Drie zwangerschappen hielpen niet mee’

Bron: Zwangerenportaal | Beeld: Unsplash, Taiying Lu