‘Ging ik te ver door mijn verpleegster uit te schelden na zwangerschapsgrap?’

zwangerschapsgrap
De zwangerschapsgrap van de verpleegster schoot bij Paula in het verkeerde keelgat

Paula* en haar man waren er in augustus 2020 uit: ze wilden proberen om samen een kindje te krijgen. Helaas sloeg het noodlot in oktober 2020 toe en kwam Paula’s man om tijdens een auto-ongeluk. Januari dit jaar moest Paula naar de dokter voor een bloedtest. De verpleegster – die niet weet wat de vrouw heeft meegemaakt – grapt dat Paula in verwachting is. De grap valt niet in goede aarde bij Paula. Ze kan zich niet beheersen en begint tegen de verpleegster te schreeuwen. Iets waar ze zich nu erg rot om voelt.

Bloedtest

“Ik moest onlangs naar de dokter voor de resultaten van mijn bloedtest. Ik was op de dokter aan het wachten toen een verpleegster de kamer binnenliep. Ze feliciteerde me met mijn positieve zwangerschapsresultaat en daarna zei ze: ‘Sorry, dat had ik niet moeten zeggen. De dokter neemt alles zo met je door”, deelt Paula op Reddit.

In tranen

“Ik was stomverbaasd. Ik voelde zoveel emoties en begon keihard te huilen. Mijn man en ik hadden een halfjaar geleden afgesproken dat we wilden proberen om samen een kindje te krijgen. Helaas kwam mijn man in oktober 2020 om het leven tijdens een auto-ongeluk. Het idee – ook al was dat maar voor een splitseconde – dat hij verder zou leven in ons kindje, maakte me zo gelukkig. Ik brak helemaal en kon niet meer stoppen met huilen. Ik was zo blij, maar ik kon maar niet rustig worden.”

Grap

“Zo’n vijf seconden later vertelde de verpleegster me: ‘Oh, niet huilen. Ik haal een grapje met je uit. Je bent niet zwanger.’ Ik ben hier niet trots op, maar ik verloor mijn zelfcontrole compleet”, vervolgt Paule. “Ik schold haar de huid vol en zei de ergste dingen die ik ooit tegen iemand heb gezegd. Ik vertrok daarna meteen, zonder ook maar te wachten tot de dokter terugkwam.”

Spijt

Nu de vrouw bij bedaren is gekomen, voelt ze zich schuldig over hoe hard ze tegen de verpleegster schreeuwde. “Nu ik er over nadenk voel ik me een enorm kreng. Dat ik een jonge verpleegster – die niets van mijn geschiedenis wist, en me wilde opvrolijken met een grapje – zo heb uitgescholden.” Paula vraagt zich dan ook af of ze haar excuses moet aanbieden.

Advies

Op het forum stellen veel lezers de vrouw gerust. “Wat ze deed was heel onprofessioneel. Ik zou me niet schuldig voelen en misschien zelfs een klacht indienen”, stelt iemand. “Er zijn zoveel grapjes die je kunt maken, maar over zwangerschappen kun je – helemaal als verpleegkundige – geen grappen maken”, zegt weer een ander. Velen vinden dat de vrouw zich niet schuldig hoeft te voelen en wellicht in gesprek kan gaan met de verpleegster over de grap. Wat vind jij dat Paula moet doen?

*Paula is niet de echte naam van de vrouw. Op Reddit deed zij haar verhaal onder de naam lu2pab.

Lees ook: Vrouw vraagt zich af: ‘Valt het gedrag van mijn vriend onder vreemdgaan?’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Luis Galvez