Is het veilig voor grootouders om weer op de kleinkinderen te passen?

grootouders oppassen

Kunnen opa’s en oma’s weer met hun kleinkinderen knuffelen?

Het aantal coronagevallen in ons land lijkt momenteel stabiel. Zo stabiel dat de overheid veel dingen heeft versoepeld. Zo hoeven kinderen tot en met 12 jaar geen afstand meer te houden tot volwassenen. Betekent dit dat grootouders weer op hun kleinkinderen kunnen passen?

Oppassen op de kleinkinderen

Goed nieuws voor opa’s en oma’s: zij kunnen weer op hun kleinkinderen passen. Kinderen tot en met 12 hoeven geen afstand meer te houden tot volwassenen, dus grootouders kunnen weer op de jonge kleinkinderen passen. Al geldt wel dat elke situatie anders is en dat er soms toch anders gehandeld moet worden. Zo stelt een woordvoerder van het RIVM dat je er altijd rekening mee moet houden hoe kwetsbaar iemand is. “Kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het coronavirus, maar een kleine rol is niet nul.”

Zeer kleine besmettingskans

Uit gegevens van het GGD blijkt dat slechts 0,9 procent van alle coronapatiënten tussen de 0 en 17 jaar oud is. Bovendien kampten zij vaak met milde klachten. Daarnaast zijn kinderen vrijwel nooit de eerste in een huishouden die het virus bleken te hebben. Ook bleek uit ander onderzoek van het RIVM en GGD Utrecht onder 54 gezinnen met coronapatiënten dat in geen enkel geval een kind de anderen binnen het gezin had besmet. De kans dat kinderen het overdragen is dus vrij klein.

Kleinkinderen tijdelijk niet zien

Door de uitbraak van de coronacrisis konden veel grootouders hun kleinkinderen niet zien. Dat kwam als een enorme klap. Maar het kon even niet anders. Mensen boven de 70 jaar zijn een risicogroep en daarom was het des te belangrijk dat er 1,5 meter afstand gehouden werd. Het RIVM raadde daarom aan om de kleinkinderen even niet te zien, want van een kind van drie kun je niet verwachten dat zij of hij het belang van afstand houden snapt.

Lees ook: Jelka van Houten en Henry van Loon verwachten eerste kindje samen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash