Heftig: grote meerderheid kinderen verslaafd aan beeldscherm

kind tablet

Ouders maken zich grote zorgen om de schermtijd van hun kinderen

Je kunt er anno 2022 niet meer omheen dat kinderen een groot deel van hun jeugd zullen doorbrengen op telefoons, tablets en voor de tv. In een tijdperk als deze kun je dan ook alleen maar hopen op balans. Al lijkt zo’n balans vinden niet zo makkelijk. Zo vindt 88 procent van de ouders dat hun kind verslaafd is aan diens apparaten. 

 Online leven

Als ouder hoop je natuurlijk altijd het goede voorbeeld aan je kinderen te kunnen geven. Maar onbewust gebeurt dat niet altijd (en hey, je bent ook menselijk!) Nederlanders brengen namelijk meer dan 21 jaar van hun leven online door, dit blijkt uit onderzoek van Nord VPN. Voor onze kinderen geldt dat ze echt niet op een lager getal uit zullen komen. Wat daarbij niet helpt is dat ouders hun kinderen soms juist voor een scherm parkeren. 85 procent van hen doet dat weleens om hun kinderen bezig te houden.

Blootstelling aan gevaar

Hoewel je er niet omheen kunt dat je kind schermen gebruikt, zitten er volgens Daniel Markuson, digitale privacy-expert bij NordVPN, wel risico’s aan verbonden. “Vaak verliezen ouders de mogelijke risico’s uit het oog als ze beeldschermen gebruiken om hun kinderen te vermaken en bezig te houden”, waarschuwt hij. Je kunt hierbij denken aan content met ongepaste inhoud, zoals geweld, haatdragende taal, seks, zelfbeschadiging of zelfmoord. “Ouderlijk toezicht is belangrijk, maar de grootte van de schade hangt ook voor een aanzienlijk deel samen met de digitale vaardigheden van ouders, of ze bijvoorbeeld privacy-instellingen kunnen aanpassen.”

Andere risico’s

Niet alleen het zien van ongepaste content is een risico van veel schermtijd. Het kan er ook voor zorgen dat een kind het slachtoffer wordt van cyberpesten. Zeker als je je bedenkt dat 82 procent van de kinderen tussen de 8 en 12 jaar al een profiel op sociale media heeft, zo blijkt uit onderzoek van CyberSafeKids.

Schermtijd beperken

Nu hoef je de tablets niet uit de handen van je kinderen te rukken – veel te extreem. Maar afstevenen op balans is wel van belang. Markuson komt daarom met de volgende tips om schermtijd van kinderen wat in te perken.

  • Zorg voor balans. Speelt je kind spelletjes op de tablet? Houd dan in de gaten hoeveel je kind die gebruikt en stel er een timer voor in. Tegenwoordig kun je zo’n timer op het apparaat zelf instellen en dan sluit de app af als een bepaalde tijd verstreken is.
  • Maak een planning. Je kunt samen met je kind een planning maken waarin jullie opschrijven hoeveel tijd hij of zij op de tablet mag zitten en hoeveel tijd hij of zij moet besteden aan offlineactiviteiten.
  • Geef het goede voorbeeld. Oké, deze is lastig, maar als ouder moet je het goede voorbeeld blijven geven. Leg zelf ook je telefoon eens weg en pak er een tijdschrift of boek bij.

 

Lees ook: ‘Mijn kinderen mogen me niet ‘mama’ noemen’

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Nord VPN | Beeld: Unsplash (Patricia Prudente)