Dit is waarom je hond of kat niet bij je weg te slaan is tijdens je zwangerschap

zwangerschap
Wilde jouw huisdier ook altijd bij je zijn tijdens je zwangerschap?

Iedereen die een huisdier heeft vindt het natuurlijk hartstikke leuk als de kat of hond lekker in de buurt komt liggen. Op schoot of bij je voeten, dat is tenslotte wel zo gezellig. Maar, is het je weleens opgevallen dat ze tijdens je zwangerschap vaak niet van je zij willen wijken? Honden en katten kunnen erg goed ruiken en dingen opmerken en weten waarschijnlijk dat jij in verwachting bent. En dat resulteert in schattige taferelen!

Een kopje en een pootje.

Honden

Legt jouw hond tijdens je zwangerschap weleens zijn pootje tegen je buik of komt hij heel dichtbij? Dit komt doordat honden je zwangerschapshormonen kunnen ruiken. Dit betekent niet dat je stinkt, mensen ruiken dit namelijk niet. Ook merken ze dat jouw gedrag en dat van je partner verandert: waarschijnlijk zit je iets meer op de bank en doet je partner meer in huis. Hier reageren ze op. De ene hond wil constant bij je liggen en de andere blijft je maar besnuffelen omdat je een beetje ‘vreemd’ ruikt. Ze leggen hun pootje of kopje op je buik en reageren heel lief. Andere honden moeten juist niks van je weten en worden territoriaal door de komst van een baby: ze gaan op speelgoed bijten en kunnen zelfs onzindelijk worden.

Katten

Ook katten hebben een feilloos reukorgaan. Ook je kat ruikt dat je zwanger bent en komt daarom graag even met je knuffelen. Enerzijds omdat je misschien meer stilzit waardoor je kat langer op schoot kan zitten, maar anderzijds ook omdat ze de zwangerschapshormonen ruiken. Daarom zullen er katten zijn die constant bij je willen liggen, meer dan eerst, terwijl andere katten niets van je willen hebben en hun ongenoegen uiten door buiten de bak te plassen.

Stress

Een baby krijgen kan erg stressvol zijn voor je huisdier. Laat je huisdier daarom ook aan het idee wennen. Ga eens met de hond uit en neem de lege kinderwagen alvast mee. Zo leert je hond naast de wagen te lopen. Sluit de babykamer alvast af voor het huisdier zodat ze hier aan wennen. Zo geven ze niet de baby ‘de schuld’ van de verandering.

Wennen

Laat je hond aan babyspullen snuffelen om te wennen. Bij een kat moet je ook vroeg beginnen met wennen. Wil je zijn bak verplaatsen? Doe dit dan tijdig, katten hebben veel tijd nodig om te wennen. Laat je kat rondsnuffelen in de babykamer. Als je baby er eenmaal is moet je er ook op passen dat je je hond en kat nog genoeg aandacht geeft, dus geef ook hen een aai over de bol als je met de baby in de kamer bent. Laat je kat naar de baby toekomen, maar houd altijd toezicht.

Lees ook: 7,5 procent vrouwen wordt op een niet-natuurlijke manier zwanger

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Femme | Beeld: Unsplash