Bijzondere Ierse babynamen voor jongens en hoe je ze uitspreekt

Ierse jongensnamen

Voor wat babynameninspiratie kijken we vandaag naar de Ieren

Als jij en je lief je buigen over namen die jullie aan je kind kunnen geven, kan dat uitmonden tot een waar hoofdpijndossier. Leuke namen zijn er zat. Toch lijken ze opeens minder leuk of passend voor je eigen kind. Heb je wat inspiratie nodig? Laat ons je die dan geven. Onlangs schreven we over prachtige Ierse meisjesnamen en ditmaal behandelen we een aantal prachtige Ierse jongensnamen.

Oisín

Wordt uitgesproken als: Ush-ien
Achter de naam Oisín zit nog een bijzonder verhaal. De moeder van de jongen veranderde volgens een Ierse legende in een hert en voedde haar zoon op. Toen zijn vader hem vond, noemde hij hem daarom Oisín, wat klein hert betekende. Het is overigens geen zachte naam. In andere Ierse legendes kwamen er vaak Oisíns voor die heldhaftig waren.

Naoise

Wordt uitgesproken als: Nie-sja
De naam Naoise betekent strijder en is al jaren een populaire jongensnaam in Ierland. Hoewel de naam erg traditioneel is, worden tegenwoordig ook steeds vaker meiden Naoise genoemd.

Féilim

Wordt uitgesproken als: Feej-lim
Deze Ierse naam betekent schoonheid. Het is een krachtige naam: drie Ierse koningen hadden ‘m in het verleden. Féilim komt al jaren terug in de top 100 van populaire namen in Ierland.

Tadgh

Wordt uitgesproken als: Tajk
Tadgh betekent verhalenverteller en filosoof. Ook was er een koning in de elfde 11 die Tadgh heette.

Eoghan

Wordt uitgesproken als: Oh-in
Eoghan is een religieuze naam en betekent God is goed en God’s geschenk.

Sean

Wordt uitgesproken als: Sjan
Ook Sean is een religieuze naam en betekent God is goed. Deze Ierse jongens naam is wel een van de bekendste. De naam komt voor in veel landen over de hele wereld.

Padraig

Wordt uitgesproken als: Paw-drik of Paw-rik
Padraig betekent pasgeborene en kan op twee manieren uitgesproken worden. Het ligt er maar net aan uit welk deel van Ierland je komt. Padraig is de Ierse versie van de naam Patrick.

Seamus

Wordt uitgesproken als: Shey-mus
De naam Seamus betekent bezetter en is al een erg oude naam. Jarenlang leek het een oude naam te blijven, maar sinds dertig jaar wint de naam weer aan populariteit in Ierland.

Diarmuid

Wordt uitgesproken als: Dier-mit
Diarmuid heeft als betekenis: zonder vijanden.

Ciarán

Wordt uitgesproken als: Kier-awn of Kier-en
De naam Ciarán klinkt erg lief, maar betekent kleine duistere. Overigens zit er geen duistere legende aan vast. Juist 26 heiligen in Ierland kregen de naam Ciarán. De bekendste was St. Ciaran of Clonmacnoise.

Ruaidhrí

Wordt uitgesproken als: Roo-rie of Rur-rie
De naam Ruaidhrí betekent roodharige koning.

Cian

Wordt uitgesproken als: Kie-in of Kien
De naam Cian betekent letterlijk oud: Het komt dus ook niet als een verrassing dat de naam Cian zelf ook erg oud is.

Darragh

Wordt uitgesproken als: Da-ra
Darragh betekent vruchtbaar, rijk en donker haver. In Ierse legendes kwam Darragh terug als de Keltische god van de onderwereld. De naam wordt in Ierland ook vaak aan meisjes gegeven. Al spel je de naam dan anders, zonder gh, dus als Darra.

Turlough

Wordt uitgesproken als: Tur-lok
Turlough betekent hij die helpt of assisteert. Het is een oude naam in Ierland, maar niet erg populair. Er zijn maar weinig jongens in Ierland die deze naam hebben.

Dáithí

Wordt uitgesproken als: Daw-hie of Da-hie
Deze naam betekent snel en wendbaar.

Fiachra

Wordt uitgesproken als: Fie-a-kra
Fiachra betekent raven.

Ultan

Wordt uitgesproken als: Ul-tin
Ultan betekent letterlijk een man uit Ulster. Het is dan ook niet zo gek dat de naam populair is in Noord-Ierland: Ulster is een van de vier oorspronkelijke provincies van Ierland en Ulster ligt voor tweederde deel in Noord-Ierland.

Lochlan

Wordt uitgesproken als: Lok-lin
De naam betekent land van de Lochs. En daar zit nog een verhaal achter. In de negende en tiende eeuw plunderden de vikingen Ierland. Ze kwamen uit het land van Loch. Toen de vikings kinderen kregen met Ierse mensen, werden de zonen Lochlan genoemd als ze blond haar hadden.

Lees ook: Dit zijn de populairste babynamen van 2019

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: YouTube Wolfe Momma | Beeld: Unsplash