Kersverse moeder: ‘Mijn zus mag mijn pasgeboren zoon niet zien’

zus

Haar zus heeft tijdens de zwangerschap enkele kwetsende dingen gezegd

Eline* (21) was dolblij toen ze er vorig jaar achter kwam dat zij en haar vriend in verwachting waren van een kindje. Ook familie en vrienden reageerden enthousiast op het nieuws van het jonge stel. Iedereen, behalve Elines oudere zus Tina. Tina liet duidelijk merken dat ze haar zusje veel te jong vond. “Ze zei dat ik geen goede moeder zou worden”, vertelt de jonge vrouw. Inmiddels is Eline bevallen van haar zoontje, maar haar zus mag niet op visite komen. 

Geen jeugd

“Mijn broer en zus zijn een stuk ouder dan ik ben, namelijk 32 en 33 jaar”, begint Eline haar verhaal op het forum Reddit. “Mijn ouders werkten veel, dus moesten mijn broer en zus vaak in de avonden en in het weekend op mij passen.” Dat dat bij Elines oudere zus zijn tol heeft geëist, is wel te merken. “Ze zegt dat ze geen jeugd heeft gehad door mij. Dat neemt ze mij nog altijd kwalijk”, aldus Eline. “Ik heb al zo vaak mijn excuses ervoor aangeboden. Ik weet niet wat ik nog meer kan doen. Ik had geen controle over die situatie, ik was maar een kind.”

Slechte moeder

Toen Eline haar familie vorig jaar vertelde dat ze zwanger was, reageerde Tina niet zoals de jonge vrouw had gehoopt. “Ze verpestte het moment door tegen me uit te vallen over hoe ik haar jeugd had verpest”, vertelt ze. “Daarna begon ze over mijn ongeboren kind. Ze zei dat ik alleen maar zo jong moeder werd, omdat ik wilde dat mijn zoon later ook voor zijn broers en zussen zou kunnen zorgen. Net zoals zij had moeten doen. Vervolgens zei ze dat ik nooit een goede moeder zou worden, omdat ik niet zo was opgegroeid zoals zij.” Op een gegeven moment had Eline genoeg van de aanhoudende tirades van haar oudere zus en verbrak ze het contact.

Niet op bezoek

Vorige maand beviel Eline van haar zoontje. Door de coronacrisis hebben de meeste familieleden en vrienden hem via FaceTime ontmoet, maar haar ouders en broer mochten op bezoek komen. “Toen mijn zus dat hoorde, werd ze boos. Ze wilde mijn zoontje ook graag komen bekijken. Ik vertelde haar dat ze hem niet mag zien, omdat ze me behoorlijk heeft gekwetst toen ik zwanger was”, aldus de jonge vrouw.

Schuldgevoel

Tina was het hier niet mee eens en schakelde de hulp van haar ouders en broer in. “Mijn ouders vinden beiden dat ik het moet laten gaan en dat ik haar op bezoek moet laten komen. Ook mijn broer vindt dat ik haar moet vergeven, maar ze heeft haar excuses helemaal niet aangeboden”, vertelt Eline. “Ze vond dat ze niets verkeerd had gedaan.” Hoewel Eline het nog steeds niet ziet zitten om haar zus weer te zien, voelt ze zich wel schuldig dat Tina haar neefje niet kan ontmoeten. Wat zou jij haar willen adviseren?

Lees ook: Man: ‘Is het gek als ik naar een bruiloft ga als mijn vrouw net een miskraam heeft gehad?’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Roland Hechanova