Ouders opgelet: door deze objecten kunnen kinderen brandwonden oplopen

brandwonden

Bij warme buitentemperaturen kunnen sommige voorwerpen gevaarlijk heet worden

Het Rode Kruis Ziekenhuis en de politie sturen een belangrijke waarschuwing uit voor alle ouders: let goed op je buitenspelende kinderen tijdens een hittegolf. Sommige (speel)objecten kunnen namelijk zó warm worden dat deze ernstige brandwonden kunnen veroorzaken bij je kindje.

Speeltoestellen en tuinslangen

In de brandende zon kunnen speeltoestellen als glijbanen razendsnel opwarmen. Het materiaal is dan zo heet dat spelende kinderen hierdoor brandwonden kunnen oplopen. Dit geldt ook voor bankjes in de (speel)tuin. De politie Zaanstreek waarschuwt daarnaast ook voor opgewarmde tuinslangen. De watertemperatuur in de slangen kan in korte tijd oplopen tot maar liefst 60 graden wanneer deze in de zon liggen. Onlangs kreeg de politie te maken met een baby van 9 maanden die door een waterstraal uit een opgewarmde tuinslang tweedegraads brandwonden heeft opgelopen.

PAS OP PAS OP PAS OP PAS OPWist jij dat het (stilstaande) water in een tuinslang door de zon al gauw opgewarmd kan…

Geplaatst door Politie Zaanstreek op Woensdag 24 juni 2020

Tegels

Andere oppervlakten kunnen ook gevaarlijk heet worden in de felle zon. Denk aan stoeptegels of de rijplaten. “Bouwplaten, op plekken waar gebouwd wordt of in nieuwbouwwijken, zijn bijvoorbeeld ook een groot risico. Deze stalen platen worden zo heet dat kinderen daar echt niet met blote voeten overheen moeten lopen,” waarschuwt het Rode Kruis Ziekenhuis bij Editie NL.

Kinderzitjes

Pas ook op met kinderzitjes, zowel in de auto als op de fiets. De metalen delen daarvan kunnen erg warm worden en schade toebrengen aan de gevoelige huid van een kind. Parkeer je auto of fiets indien mogelijk altijd in de schaduw.

Geen blote voeten

Het advies voor ouders luidt om hun buitenspelende kinderen goed in de gaten te houden en hen niet op blote voeten rond te laten lopen. Aangezien kinderen minder eelt op hun voeten hebben, kunnen zij sneller brandwonden oplopen bij oppervlakten met hoge temperaturen. Controleer heel voorzichtig eerst kinderzitjes en water uit de tuinslang voor je je kindje hieraan blootstelt en weet wat je moet doen als je kind toch brandwonden oploopt.

Lees ook: Science says: ouders met twee dochters zijn het gelukkigst

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash