Kinderen kunnen ook depressief zijn: ‘Mama, ik wil liever dood’, riep hij’

kinderen depressief

Depressie komt ook voor bij kinderen

Tegenwoordig horen we steeds vaker dan mensen kampen met depressies. Volwassenen kunnen bijvoorbeeld last hebben van een burn-out door langdurige stress. Maar kinderen? Die zijn toch nog helemaal niet vatbaar voor depressieve gevoelens? Dit blijkt onwaar te zijn en artsen en ouders slaan nu alarm.

Weinig mensen weten dat kinderen ook depressief kunnen zijn.

Deskundige

Volkskrant Magazine dook in deze materie en sprak met verschillende artsen die kinderen behandelen met een depressie en ouders met een kind die kampen met depressieve gevoelens. Ramón Lindauer, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam legt in Volkskrant Magazine uit: “We kunnen ons moeilijk voorstellen dat kinderen, óók de kleintjes, depressief kunnen worden. We koppelen het kind automatisch aan een zekere onbezonnenheid. Maar dat is niet altijd realistisch.”

Cijfers depressie

Lindeauer legt uit dat een kind trauma’s of aanleg kan hebben, gepest zijn of depressief worden door hoogbegaafdheid of een stoornis als autisme. Uit cijfers blijkt dat één procent van de kinderen onder de vijf jaar depressief is. Van de zes- tot twaalfjarigen is dit ongeveer twee procent en bij twaalf tot achttienjarigen ligt het percentage op vier procent.

Kinderen

Zo sprak je Volkskrant ook met moeder Tahnee over haar achtjarige zoon Kian die kampt met depressieve gevoelens. Volgens zijn moeder heeft hij deze gevoelens door een opstapeling van meerdere factoren: zijn hoogbegaafdheid, de scheiding van zijn ouders en de pesterijen op school. “Ik dacht lang dat ik die driftbuien het ergste vond. Maar het dieptepunt was dat hij opgekruld op de badkamervloer lag. Hij huilde en riep: ‘Mama mama, ik wil liever dood”, aldus de moeder van Kian.

Heb je het gevoel dat jouw kind of van iemand anders in je omgeving depressief is? Kijk dan voor de symptomen en de mogelijke hulp op deze site

Lees ook: Wat doe je als je peuter een moeilijke eter is? Kinderpsycholoog legt uit

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: LindaNieuws, Volkskrant | Beeld: Pexels