86 procent van de vrouwen heeft weleens kwetsende opmerking over vruchtbaarheid gehad

kwetsende opmerkingen vruchtbaarheid

De opmerking kwamen vaak van goede vrienden of familieleden 

Het is die vrucht van jullie lendenen, een ware bezegeling van de liefde en het mooiste wat je maar kan overkomen. In bouquetromannetjes wordt zwanger worden sprookjesachtig gebracht, maar in het echte leven is soms maar weinig van deze magie terug te vinden. Sterker nog: de meeste vrouwen hebben weleens een kwetsende opmerking over hun vruchtbaarheid gekregen.

Opmerking over kinderloze status

Een groot deel van de vrouwen (86 procent) kreeg van haar naaste omgeving weleens een kwetsende opmerking over haar vruchtbaarheid of kinderloze status, zo blijkt uit onderzoek van Sims IVF en Rotunda IVF onder Ierse vrouwen. De IVF-klinieken willen bewustzijn creëren voor het effect dat woorden kunnen hebben. 

Mentale gezondheid

Het is een feit dat vrouwen minder lang de tijd hebben om een gezin te starten dan mannen. De dames die meededen aan het onderzoek gaven dan ook aan dat ze vaak kritiek krijgen over hun vruchtbaarheid of de tijd die ze nemen voordat ze een gezin starten. Soms komen die opmerkingen juist van mensen die geen idee hebben wat er achter de schermen gebeurt, bijvoorbeeld een stel dat al jaren probeert zwanger te worden. Het onderzoek richtte zich ook op vruchtbaarheidsbehandelingen en 97 procent van de deelnemers is ervan overtuigd dat de behandeling z’n tol eist op de mentale gezondheid.

Ogenschijnlijk onschuldige vragen

Dr. John Kennedy, de medisch directeur van Sims IVF en Rotunda IVF vertelt dat de klinieken een campagne op poten hebben gezet om bewustzijn te creëren voor ‘onschuldige’, maar kwetsende opmerkingen. “Een ogenschijnlijk onschuldige vraag als ‘Waarom heb jij nog geen kinderen?’ kan erg kwetsend zijn als iemand een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat. Een simpele opmerking als deze kan ook druk op mensen leggen die om wat voor reden dan ook nog niet in staat zijn om een gezin te stichten.”

Lees ook: Zwangere vrouw: ’Ik wil niet dat mijn man de naam van ons kindje kiest’

Bron: Her | Beeld: Unsplash