Man is moeder zat: ‘Ik dreigde dat ze haar kleinkind nooit meer zou zien’

man moeder kleinkind

‘Mijn moeder blijft maar zeuren om meer kleinkinderen’

Rob* en Nadja hebben samen een dreumes van 1o maanden oud rondlopen. Na een ontzettend zware zwangerschap en bevalling hebben de beide ouders al besloten om het bij één kindje te houden, maar Robs moeder is daar niet van gediend. Hoe moet hij met haar constante bemoeienissen omgaan? Op Reddit vraagt hij om advies.

Zware zwangerschap

“Mijn vrouw en ik hebben besloten dat we niet meer kinderen willen omdat haar zwangerschap verschrikkelijk was en zowel zij als ons kind het beiden bijna niet haalden bij de bevalling”, begint Rob zijn bericht. Duidelijk – en een érg goede reden om hier de streep te trekken, zou je denken. Hij somt vervolgens op wat er allemaal misging: hyperemesis gravidarum (continu braken en misselijkheid) gedurende de héle zwangerschap, nierstenen, pre-eclampsie, en nog meer complicaties. “Ze was zo ziek dat ze gewicht verloor tijdens haar zwangerschap”, legt Rob uit, “Uiteindelijk werd ons kindje te vroeg geboren met een nood-keizersnede en een hysterectomie”, deelt hij. Zelfs als het stel het dus had gewild: nog een zwangerschap zit er simpelweg niet meer in voor Nadja.

Grootmoeders bemoeienis

“Het is nog geen jaar geleden, maar mijn moeder wil nu al niet ophouden over meer kleinkinderen van ons”, deelt Rob op Reddit. “Ik ben haar enige kans op kleinkinderen en ze vergelijkt zichzelf openlijk met haar zus (die er nu negen heeft) en haar broer (met zeven kleinkinderen)”, schrijft de gefrustreerde vader. “We hebben haar nog niet verteld over Nadja’s hysterectomie”, deelt hij ten slotte.

Ruzie

Maar ondanks meerdere verzoekjes om het onderwerp te laten rusten, wil Robs moeder maar niet van ophouden weten. En vorige week sloeg de vlam in de pan: “Ze was op bezoek en blééf maar drammen over meer kleinkinderen”, schrijft hij. “Ze zei zelfs tegen Nadja dat al die complicaties het waard waren om een kind te krijgen en vroeg waarom mijn vrouw zou denken dat onze kleine het ‘niet waard’ was”, legt hij uit. “Ik heb haar gevraagd weg te gaan. De volgende dag, toen ik weer wat kalmer was, heb ik mijn moeder gesproken. Ik zei dat als ze óóit nog het onderwerp van meer kleinkinderen aansnijdt, of óóit nog durft te twijfelen aan Nadja’s toewijding aan ons kindje, dat ze dan haar kleinkind nooit meer zou zien”, schrijft Rob.

En hoewel hij had gehoopt op steun, laten zowel zijn vader als stiefvader weten dat het ontnemen van haar enige kleinkind een wel erg zwaar dreigement was. “Het is een laatste redmiddel”, geeft hij aan, “maar ik was zo boos…” Dus: wat zou jij doen in Robs plaats?

*Alle namen in dit verhaal zijn gefingeerd. Op Reddit doet de man zijn verhaal onder de naam Tropical_Brick1843.

Lees ook: Vrouw vraagt zich af: ‘Is het erg dat ik niet meer fulltime op mijn kleinkind wil passen?’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash