Dilemma: ‘Mijn man plaatst mijn stiefdochter boven onze kinderen’

dilemma stiefdochter

“Hij spreekt haar elke dag maar vindt onze eigen dochters ‘te emotioneel’ om mee te praten”

Toen Anna haar man Tim ontmoette, had hij al een 15-jarige dochter uit een eerdere relatie. Later kreeg het stel samen nog twee dochters. Toch ziet Anna dat haar stiefdochter wel het favoriete kind is van haar man. “Ik ga daar niet meer over liegen tegen mijn dochters.” 

Al een dochter

Anna* leerde haar man Tim zo’n zeventien jaar geleden kennen. Uit een eerdere relatie had hij al een dochter van vijftien jaar oud. Haar moeder had mentale problemen en dus had Tim de volledige voogdij. “Zijn dochter woonde bij ons in en zorgde eigenlijk nooit voor problemen. Maar het was wel te zien dat het zijn lievelingetje was”, aldus Anna.

Meer kinderen

Zelf wilde Anna ook graag kinderen. Tim wilde dat absoluut niet. “Zijn eerste dochter was niet gepland. Er ging iets mis met de anticonceptie. Daarna was hij wel klaar met kinderen”, vertelt Anna. “Ik zei dat het voor mij echt een dealbreaker was voor de relatie als hij geen kinderen wilde. Snel daarna bedacht hij zich over de kwestie.” Twee jaar daarna kregen Anna en Tim hun eerste dochter samen. Zijn dochter was toen zeventien jaar en jaloers als de pest. Ze was woedend. “Tim deed er alles aan om haar duidelijk te maken dat zij zijn prioriteit was en dat zij altijd de belangrijkste persoon zou zijn”, aldus Anna. Toen Anna’s stiefdochter ging studeren, kreeg het stel nog een dochter. Hoewel ze niet meer zo jaloers was als bij haar eerste halfzusje, wilde ze nog steeds graag zelf het belangrijkste kind zijn.

Lievelingetje

Inmiddels zijn Anna’s dochters dertien en vijftien jaar en is haar stiefdochter tweeëndertig, getrouwd en met eigen kinderen. Desondanks is ze nog steeds het lievelingetje van haar vader, vertelt Anna. “Ze bellen en appen elke dag met elkaar. Maar hij vindt het dan weer moeilijk om met onze dochters te praten, omdat ze zogenaamd ‘te emotioneel’ zijn”, beklaagt Anna zich op het forum.

Buitengesloten

“Nu is hij zelfs in zijn eentje op bezoek bij zijn dochter. Wij mochten van haar niet komen, omdat zij onze 13-jarige dochter haat”, vertelt Anna. “Ik zei nog tegen hem dat hij niet moest gaan. Hij sluit zo zijn eigen vrouw en twee kinderen compleet buiten. Daarop antwoordde hij alleen maar dat het hem niet uitmaakt of het onbeleefd is. Het is en blijft zijn dochter.”

Excuusjes

Ook Tim en Anna’s dochters hebben door dat Tim zijn oudste dochter altijd voortrekt. “Vroeger maakte ik dan altijd excuusjes voor hem en zei ik dat dat niet zo was”, aldus Anna. Toen Anna en haar twee dochters aan het FaceTimen waren met Tim, die dus bij zijn oudste dochter was, vroeg de jongste dochter: “Waarom is zij jouw favoriet?” Anna nam het dit keer niet meer voor haar man op, en zei alleen maar tegen haar jongste kind: “Het spijt me, schat.” Toen Anna later alleen met haar man belde, was hij woedend. “Hij was boos dat ik het niet voor hem op had genomen tegenover onze dochter. Hij heeft al eens eerder tegen mij gezegd dat zijn oudste dochter zijn favoriet is en dat hij daar niets aan kan doen. Nou, dan ga ik daar ook niet meer over liegen tegenover mijn dochters”, besluit Anna haar verhaal. Wat vind jij? Heeft Anna gelijk?

*Anna en Tim zijn niet de echte namen van het stel. Op het forum deelt de vrouw haar verhaal onder de naam Willowjayz.

Lees ook: Man vraagt zich af: ‘Kan ik mijn vriendin vragen weer make-up te dragen?’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash