‘Mijn man wil suiker volledig uit het voedingspatroon van onze kinderen schrappen’

De man van Hilda eet sinds een tijdje geen suiker meer en wil dat zijn kinderen er ook mee stoppen

Elke ouder weet heus wel dat je je kind niet te veel snoep moet geven, maar af en toe een snoepje moet kunnen. Hilda’s man denkt hier sinds kort alleen heel anders over. Hij wil suiker volledig uit het voedingspatroon van zijn kinderen schrappen. 

Het voedingspatroon van Hilda’s man

Hilda en haar man hebben een heel andere kijk op het voedingspatroon van hun kinderen. En dat levert spanningen op. “Mijn echtgenoot is sinds kort erg bezig met zijn voeding. Hij wil zo gezond mogelijk eten”, begint Hilda* haar verhaal op het forum Reddit. “Hij eet sinds een jaar nog maar één maaltijd per dag en hij wil nu volledig stoppen met het eten van suiker. Hij wil geen toetjes meer, geen fruit, geen brood en geen pasta, alleen nog maar volkoren producten, proteïne en groente.”

Geen suiker meer voor de kinderen

Dat Hilda’s man er zo’n streng dieet op nahoudt, is één ding. Hij wil echter ook dat Hilda en de kinderen hun gezondheid ‘optimaliseren’, en dat de kinderen een vergelijkbaar dieet gaan volgen als hij.

Hilda, die in het verleden met binge eating disorder kampte, is niet blij met het besluit van haar man. “Ik heb eindelijk het punt bereikt waarop ik comfortabele voedselkeuzes kan maken. Ik geniet met mate van lekkernijen. Af en toe eet ik nog wel iets te veel toetjes, maar ik binge niet meer (waarbij je aan een stuk door een extreem grote hoeveelheid voedsel naar binnen werkt, red.).”

Het feit dat haar man wil dat zij en haar kinderen net zo gaan eten als haar, is voor Hilda een enorme trigger. “We praten continu over eten. Ik voel me continu schuldig over de dingen die ik eet en de keuzes die ik voor onze kinderen maak. Ik heb het gevoel dat ik faal, omdat het me niet lukt om suiker volledig uit mijn voedingspatroon te schrappen. Of eigenlijk: dat ik suiker gewoon niet wil opgeven.”

Oneens

Hilda’s man laat het er niet bij en begint continu over hun voedingspatroon. Hilda stemde ermee in om wat minder suiker te eten, maar ze vindt dat hij te extreem is. “Ik vind het heel frustrerend en verdrietig dat we zo weinig gemeen hebben wanneer het op eten aankomt. Een van mijn hobby’s is bakken en ik kan dat niet meer met plezier doen. Het zorgt zelfs voor wrok. Mijn man daarentegen vindt dat ik gewoon moet stoppen met emotioneel eten en dat het dan allemaal wel goedkomt.”

Hilda weet niet zo goed meer wat ze met de situatie aanmoet. “Als we met z’n tweeën waren, zou ik gewoon mijn eigen ding doen. Maar we raken continu verzeild in discussies over het voedingspatroon van onze kinderen.”

Hilda vraagt op Reddit dan ook om advies. Wat kan ze het beste doen?

*Hilda is niet de echte naam van de vrouw. Op Reddit doet ze haar verhaal onder de naam ThrowRA_abc_123. 

Lees ook: Expert aan het woord: deze voeding vermindert menstruatieklachten

Bron: Reddit | Beeld: Ester Sánchez Alfaro (Pexels)