Nieuwbakken moeder over borstvoeding: ‘Waarom praat niemand ooit over het zware, mentale aspect?’

borstvoeding

De moeder wil dat vrouwen vaker met elkaar bespreken wat borstvoeding mentaal met hen doet

Je eerste kindje krijgen is een bijzondere ervaring, dat kan elke ouder wel beamen. Je baby zelf voeden is dan ook wat veel moeders graag willen doen, maar eerlijk toegeven wat borstvoeding mentaal met je doet gebeurt nog niet veel. Een moeder op het Amerikaanse forum Reddit pleit voor meer openheid hierover.

Geen waarschuwing

“Niemand heeft me ooit gewaarschuwd voor het mentale aspect van borstvoeding”, zo schrijft een Amerikaanse moeder op Reddit. Ze benadrukt dat er veel gesproken wordt over het daadwerkelijke voeden: of je lichaam wel genoeg aanmaakt voor het kindje en wat je kunt doen als dat niet lukt.

Lichamelijk

De vrouw vervolgt dat ze op internet veel research deed. Ze wilde er zeker van zijn dat ze er lichamelijk klaar voor zou zijn om haar zoontje te voeden. “Maar geen een keer las ik over de stress en angstige gevoelens die erbij komen kijken als je iemands voedingsbron bent.”

Ongelukkig met borstvoeding

Ze vervolgt dat ze de afgelopen dagen te maken kreeg met het mentale aspect van borstvoeding geven. Iets wat ze erg zwaar vond. “De afgelopen dagen heb ik geprobeerd om extra te kolven, zodat ik me niet schuldig zou voelen over wat langer slapen. Zodat ik me niet schuldig zou voelen over een date night, of naar de supermarkt gaan, of weer aan het werk gaan, maar het werkte niet.” De vrouw voelde zich nog altijd niet gelukkig met borstvoeding geven en voelde zich schuldig naar haar baby toe. 

Geen sprookjesbeeld

“Ik had gewild dat ik niet zomaar de praatjes geloofde over dat borstvoeding fantastisch is. Ik voel me nu namelijk verschrikkelijk. Ik heb geen fysieke problemen met borstvoeding, dus ik heb het gevoel dat ik me niet eens rot mag voelen. Toch gaan we binnenkort over op flesvoeding, want mentaal kan ik het niet meer.”

Niet gelukzalig

Ze erkent dat borstvoeding geven inderdaad iets moois kan zijn, maar zelf ervaart ze dat gelukzalige niet altijd. “Er zijn momenten waarop ik borstvoeding heel mooi vind en ik een band opbouw met mijn zoon, maar ik ervaar momenteel steeds minder van die momenten.”

De vrouw vraagt andere vrouwen om advies. Is zij de enige die hier last van heeft? Hoe heb jij het voeden van je kindje ervaren? Deel jouw ervaring hierover op onze Facebookpagina.

Lees ook: Nieuwbakken moeder: ‘Mijn vriend wil dat ik stop met borstvoeding want hij wordt er ongemakkelijk van’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels – Nikolay Osmachko