Moeder twijfelt: ‘Mijn dochter moet steeds een uur naar huis lopen’

dochter lopen

‘Er is niemand die met haar wil rijden omdat ze een risico is’

In Amerika is het heel gebruikelijk dat je met de bus naar of van school rijdt. Dat geldt ook voor Jasmijns* dochter Eva. Maar door een paar incidenten is Eva niet langer welkom in de schoolbus, en dus moet haar dochter dan maar naar huis lopen. Eva is hier in elk geval niet blij mee, en Jasmijn twijfelt nu of ze niet te hard zijn voor hun dochter.

Schoolbus

“Mijn vijftienjarige dochter heeft dit jaar een paar keer problemen veroorzaakt in de schoolbus”, schrijft Jasmijn. “Ze is een goede leerlinge en leraren houden van haar…maar ze kan moeilijk omgaan met tijd zonder structuur door haar ADHD”, legt ze uit op Reddit. Vervolgens somt ze op wat ze allemaal al geprobeerd hebben. “We hebben het erover gehad. Plannen gemaakt voor wat ze kan doen terwijl ze in de bus zit. We hebben het er met haar therapeut over gehad. Ze heeft thuis al vaak genoeg consequenties gehad voor haar gedrag in de bus.” Maar niks lijkt te werken. “Elke keer claimt ze dat ze zich verveelt, en dan begint ze door de bus te lopen, dingen te gooien, etc.”, verzucht Jasmijn.

Andere opties?

En onlangs is het opnieuw misgegaan. “Ze gooide een bal papier door de bus, en die raakte (per ongeluk) de chauffeur. Hij heeft dit gerapporteerd en daardoor is ze nu niet meer welkom in de schoolbus”, schrijft Jasmijn. Maar veel alternatieven zijn er niet voor Eva: “Mijn man en ik werken allebei tot 17.00, dit is een klein dorpje en er zijn geen bussen of Ubers. Ze heeft vrienden gevraagd of ze met hen mee kan rijden, we hebben naar carpool-oplossingen gekeken… Maar niemand wil haar in de auto hebben omdat ze het risico niet willen hebben dat ze ook dan met dingen gaat gooien”, schrijft Jasmijn. Ook zijn er in de buurt van de school geen andere plekken waar Eva kan blijven tot Jasmijn of haar man haar op kunnen halen, en Eva heeft nooit leren fietsen, dus ook dat is geen optie.

Smeekbedes

“Het is een veilig pad naar huis, ze heeft een mobiele telefoon, er zijn geen drukke wegen die ze moet oversteken…en het gaat op deze manier al anderhalve week goed”, schrijft Jasmijn. Hoewel, ‘goed’ is een groot woord. “Eva is er totaal ellendig van. Ze heeft ons gesmeekt of we niet iemand kunnen betalen die haar wil ophalen. We weigeren. Het weer hier is warm en droog, het lopen doet haar goed, en dit zijn de blaren waar ze op moet zitten”, schrijft de moeder. “In het nieuwe schooljaar mag mijn dochter weer met de schoolbus mee, dus ze heeft nog ongeveer anderhalve maand te lopen”, voegt ze er ten slotte aan toe.

Maar na de smeekbedes van haar dochter vraagt ze zich toch af: “Zijn wij nu te streng?”

*Alle namen in dit stuk zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam hortonfox.

Lees ook: Stiefmoeder twijfelt: ‘Mijn stiefdochter wil me ‘mama’ noemen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash