Moeder vraagt zich af: ‘Kan ik mijn 7-jarige zoon alleen thuis laten?’

alleen thuis

Wat vind jij?

Even snel naar de winkel terwijl je kind druk bezig is met een computerspelletje: het is zo verleidelijk. We doen het niet, omdat we bang zijn voor wat er kan gebeuren als we weg zijn – ook al is het maar een kwartiertje. Een moeder vraagt zich echter af of het niet gewoon mogelijk is om haar 7-jarige zoon even alleen thuis te laten. 

Alleen thuis

Yasmin* heeft twee zoontjes, Amir (7) en Rayan (3). Op een anoniem forum vraagt ze zich af het oké is om haar 7-jarige zoon alleen thuis te laten terwijl ze haar jongste zoontje van de crèche haalt, zo citeert Her Family. “Het zou maar voor tien minuten zijn en beide buren zijn thuis om een oogje in het zeil te houden”, aldus de moeder.

Volgens Yasmin zou zij haar zoontje prima alleen thuis kunnen laten. Ze vertelt dat hij vaak genoeg alleen in de auto wacht terwijl zijn boodschappen doet. “Dat lijkt mij zelfs nog gevaarlijker, aangezien we dan in het openbaar zijn. Maar hij vindt dat fijner dan dat hij mee de winkel in moet”, legt de moeder uit.

Maatschappij

“Het voelt gek dat ik hem niet alleen thuis kan laten, alleen omdat de maatschappij dat zegt”, gaat Yasmin verder. “Ik weet dat hij zich wel redt en dat hij weet wat hij moet doen in geval van nood.” Toch vraagt de moeder zich af hoe andere ouders hier tegenaan kijken.

In paniek raken

Veel moeders waren duidelijk: zij zouden hun jonge kind absoluut niet alleen thuis laten. “Het zou een vrij uitzonderlijke 7-jarige moeten zijn als hij precies weet wat hij moet doen in een noodgeval. En dat hij dan ook nog kalm genoeg blijft om dit daadwerkelijk te doen. Het zou waarschijnlijk 99 van de 100 keren goed gaan, maar als het toch die ene keer niet goed gaat, raakt hij in paniek”, schrijft een moeder. Een andere moeder schrijft: “Ik heb een kind van zeven jaar en ik zou hem absoluut niet onder toezicht achterlaten, of het nou in een huis, auto of een andere openbare plaats is.” Daar sluit een ander zich bij aan: “Er zijn zoveel dingen (brand, inbraak, verwonding, vreemde persoon aan de deur, verstikking, verveling en iets stoms doen, enzovoort) die kunnen gebeuren.”

Toch zijn er ook ouders die er geen kwaad in zien om hun kinderen voor een korte periode alleen thuis te laten. “Mijn eigen kind vond het prima om op die leeftijd even kort alleen thuis te zijn. Veel mensen kijken er fronsend naar, maar jij kent je kind het beste en kunt beoordelen of het voor hem oké is om een tijdje zonder toezicht te zijn.” Wat vind jij hiervan? Zou jij je 7-jarige kind alleen thuis laten?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd.

Lees ook: Expert legt uit hoe verslavend smartphones voor kinderen zijn

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Her Family | Beeld: Unsplash, Kelly Sikkema