Onderzoek toont aan: door het moederschap word je sneller oud

Zwangerschap zou de biologische leeftijd versnellen

Het dragen van een kindje en dat na 9 maanden op de wereld zetten, is voor veel vrouwen iets heel bijzonders. De meeste moeders zitten na de geboorte dan ook gelijk op een roze wolk. Toch heeft het moederschap ook een klein nadeel, zo blijkt uit een recent onderzoek. Het zou namelijk het verouderingsproces versnellen.

Het moederschap zou ervoor zorgen dat vrouwen sneller oud worden.

Telomeren

De onderzoekers baseren deze conclusie op de lengte van telomeren. Een telomeer is een zich herhalend stuk DNA aan het uiteinde van elk chromosoom. Over het algemeen geldt: hoe langer de telomeren, hoe langer je levensverwachting. Iedere keer dat een cel zich deelt, neemt de lengte van de telomeren af.

Leeftijd inschatten

Op een gegeven moment wordt een telomeer zo kort dat cellen zich niet meer kunnen delen. Vanaf dat moment treedt het verouderingsproces in en sterft een cel langzaam af. Kort gezegd: aan de hand van de lengte van dit stukje DNA kunnen wetenschappers je leeftijd inschatten. En wat blijkt? De telomeren bij vrouwen die een kind hebben gebaard zijn korter dan bij vrouwen die geen kinderen op de wereld hebben gezet.

Levensverwachting

De telomeren van vrouwen die minstens één kind hebben gekregen, zijn volgens de onderzoekers gemiddeld zo’n 4,2 procent korter dan die van vrouwen die geen kinderen hebben gebaard. ”Het krijgen van kinderen heeft daarmee een grotere negatieve impact op de levensverwachting dan bijvoorbeeld overgewicht of roken”, aldus een van de onderzoekers.

Zwangerschap maakt jonger

Opvallend is dat de cellen tijdens de zwangerschap juist jonger lijken. ”Het is interessante bevinding dat een zwangerschap iemand tijdelijk ‘jong’ doet lijken”, zegt onderzoeker Christopher Kuzawa. ”Toch blijkt er een blijvende relatie te bestaan tussen het aantal zwangerschappen en een versnelde biologische leeftijd.”

Lees ook: Onderzoek beweert: ‘Menstruatiekrampen net zo pijnlijk als een hartaanval’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Scientias | Beeld: Unsplash