‘Ik wil de naam van mijn baby niet samen met de vader kiezen’

naam baby vader

De aanstaande moeder is niet langer samen met de vader van haar baby

De 30-jarige Mindy* verwacht haar eerste kindje, maar de zwangerschap verloopt niet vlekkeloos. Toen ze haar vriend vertelde dat ze het kind wilde houden, verbrak hij hun relatie. Nu wil de vader van de baby echter wél meebeslissen over de naam van de kleine spruit.

Vertrokken vader

“Ik ben nu zwanger. Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik verheugd was, maar eerlijk gezegd ben ik op dit moment vooral doodsbang”, begint Mindy haar verhaal op het forum Reddit. “Het is nog vroeg in de zwangerschap, maar ik probeer me zo goed als het kan voor te bereiden. De vader van het kind, Andy, is namelijk niet meer in beeld. Hij verbrak onze relatie een week nadat ik hem het nieuws vertelde dat ik een baby verwacht.”

Een beetje contact

Na een tijdje neemt Andy wel weer contact met zijn ex op. “We spreken elkaar nu af en toe, maar Andy kan maar niet beslissen of hij wel of niet betrokken wil zijn bij de baby. Ik ben daarom in mijn eentje begonnen plannen te maken. Ik werk fulltime en ben mantelzorger voor mijn oma, dus ik heb het druk genoeg zonder dat ik me met Andy’s problemen bezighoud. Daarnaast denk ik ook dat het mijn taak niet is, nu hij niet langer mijn vriend is.”

Vernoeming van het kind

Hoewel Andy de knoop nog niet heeft doorgehakt, heeft hij wel een speciaal verzoek aan Mindy. “Gisteren schreef hij me een lang bericht over babynamen. Hij liet daarin weten dat hij heel graag wil dat ons kind vernoemd wordt naar zijn grootvader. Ik vertelde hem dat ik dat niet zou doen en dat ik al andere namen in gedachten had. Daarna deed Andy alsof ik een grapje maakte en zei hij dat hij als vader van de baby óók mee mag beslissen.”

Verantwoordelijkheid

“Zoals ik al had verwacht, werd Andy boos nadat ik hem nogmaals vertelde dat hij de naam van het kind niet mocht kiezen. Ik vind dat hij zijn zaakjes op orde moet krijgen en dat hij eerst maar eens moet besluiten wat voor rol hij wil spelen in het leven van ons kindje. Hij moet zich er wel van bewust zijn dat de opvoeding van een baby meer is dan alleen een naam kiezen. Dat het een grote verantwoordelijkheid is, en dat het ook betekent dat hij mee moet betalen aan de opvoeding van ons kind, dat hij tijd en geld en moeite erin moet investeren, en liefde – hij moet volwassen worden om een echte ouder te zijn, om het zo maar te zeggen.”

Achternaam

“Ik vertelde Andy daarom ook dat het kind mijn achternaam zou krijgen. Daar ga ik niet over in discussie. Over de voornamen wil ik best met hem overleggen, maar alleen als hij juridisch vastlegt dat hij ook verantwoordelijkheid gaat dragen voor ons kind.” Andy voelt zich echter buitengesloten door dit besluit van Mindy. “Hij hing zomaar op tijdens het telefoongesprek en vertelt nu aan al zijn vrienden en familie dat ik hem probeer te vervreemden van dit kind. Dus nu vraag ik me af of ik niet te fel heb gereageerd.” Wat denk jij? Had Mindy inderdaad de keuze voor een naam in overleg met de vader moeten maken? Of moet Andy juist eerst besluiten wat voor rol hij in het leven van de baby wil spelen?

*Mindy is niet de echte naam van deze vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam MindlessNote3735.

Lees ook: Vriendin vertelt: ‘Mijn vriendin is boos omdat ik de naam van haar baby afkeur’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash