Dit zijn de negen belangrijkste minuten van de dag voor je kind

negen minuten kind

Daar kun je de klok op gelijkzetten!

Het leven van een ouder is niet altijd even makkelijk. Of je kinderen nou nog in de luiers zitten of als echte brugpiepers naar de middelbare school gaan, je hebt het er maar druk mee. Hoe graag je ook de hele dag je baby wil wiegen of naar alle verhalen over FIFA of Minecraft wil luisteren, daar heb je helaas geen tijd voor. Maar geen paniek: bepaalde momenten zijn nou eenmaal belangrijker dan andere. Volgens experts zijn deze negen minuten het belangrijkst in een dag van je kind. 

Negen minuten

Negen minuten? Dat vliegt zo voorbij. Ja, wel als je een film aan het kijken bent of als je aan het winkelen bent. Negen minuten is daarentegen wel weer lang als je aan het planken of hardlopen bent. Ook in een doorsnee dag van je kinderen zijn negen minuten belangrijker dan je wellicht denkt. Volgens experts kunnen deze momenten bijdragen aan de emotionele gezondheid van je spruit. Door hem of haar op deze sleutelmomenten jouw onverdeelde aandacht te geven, zul je je kinderen een goed gevoel geven. Ook heeft het impact op hoe zij later op hun kindertijd en jeugd terugkijken.

Drie belangrijke momenten

Volgens neurowetenschapper Jaak Panksepp kun je deze negen minuten opdelen in drie momenten:

  • De eerste drie minuten van hun dag: gelijk nadat ze wakker worden.
  • De drie minuten nadat ze thuiskomen van de opvang of school.
  • De laatste drie minuten van hun dag: vlak voordat ze naar bed gaan.

Dit betekent dat het enorm belangrijk is om aan het begin van de dag de tijd te nemen om je kind even een stevige knuffel te geven of even lekker te kletsen. Ook wanneer je kind naar de opvang of naar school is geweest, is het belangrijk om ze bij thuiskomst gelijk een veilig en warm gevoel te geven. Praat even kort over hun dag, vraag ze naar de leuke of juist minder leuke momenten en geef ze natuurlijk even een fijne knuffel. Op deze manier voelt je kind zich gezien en gehoord. Ook de laatste drie minuten van de dag zijn essentieel, zo stellen experts. In deze drie momenten is het belangrijk dat je kind kalmeert van een lange dag en dat hij zich verbonden voelt met zijn ouders. Het maakt niet uit hoe de dag was, hoeveel ruzie je tieners hebben gemaakt of hoe lastig het was om je kind naar bed te sturen, wanneer je kind in zijn of haar bed stapt is dat even allemaal vergeten.

Weinig tijd, grote impact

Kortom: je hoeft het als ouder niet honderd procent van de tijd en elke minuut van de dag goed te doen. Zolang je je kind deze negen minuten maar wat liefde, tijd en aandacht geeft, doe je het helemaal goed. Een paar minuten per dag klinkt misschien niet als veel tijd, maar deze minuten kunnen het grootste verschil maken in jouw leven en in dat van je kinderen.

Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Mijn moeder is boos omdat ze haar kleinkind te weinig ziet’

Bron: Her Family | Beeld: Unsplash, Fernanda Greppe